Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», είπε τα εξής:
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
https://youtu.be/HiXwgtsPUdg?si=HfU85A9ATC7jhO0v
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:
«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι μία ακόμη απόδειξη του κυνισμού με τον οποίο επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά να επιβάλει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του και να δημιουργήσει, κατά την βούλησή του, μη αναστρέψιμα τετελεσμένα μετασχηματισμού των δομών και θεσμών της ελληνικής πολιτείας, καταλύοντας κάθε έννοια του Κράτους Δικαίου και του Συντάγματος.
Είτε διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών είτε κατατέθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί του περιεχομένου η κυβέρνηση αγνόησε τα πάντα και φέρνει στην Ολομέλεια ίδιο και απαράλλαχτο το σχέδιο νόμου προκειμένου να μετατρέψει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ένα εμπορικό προϊόν καταργώντας, προς τέρψιν των επιχειρηματιών και των funds, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά για να δούμε τι κενό υπήρχε, το οποίο θέλει η κυβέρνηση να καλύψει με αυτό το νομοσχέδιο.
Υπήρχε κενό με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολλεγίων;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ γιατί αυτό έχει λυθεί στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχει λυθεί και το θέμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτή παρέχει με τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, άρα προ-πανεπιστημιακό κενό δεν υπάρχει.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω μη εξουσιοδοτημένων πολιτειακά παραγόντων και μιας μικρής ομάδας συνταγματολόγων, ερμηνεύει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο από την φύση του δεν επιδέχεται καμιάς ερμηνείας, καθώς ορίζει ρητά ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και το τι σημαίνει αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να το αντιληφθεί.
Δεν υπάρχει κ. Πιερρακάκη «μια επίκαιρη ματιά στο Σύνταγμα». Το Σύνταγμα είτε ισχύει είτε αναθεωρείται. Αλλιώς δεν θα ήταν Σύνταγμα. Θα ήταν νόμος.
Έτσι λοιπόν η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, δια του κυρίου Πιερρακάκη, επιδιώκει να δημιουργήσει μία αλυσίδα ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα ξεκινά από τον παιδικό σταθμό και θα καταλήγει στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα επ’ αμοιβή.
Στέλνοντας το μήνυμα, ακόμη και στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, η πλειοψηφία των οποίων επέλεγε την οδό των Πανελληνίων Εξετάσεων και όχι του international bacaloreaux, να αλλάξουν ρότα, και εφόσον οι γονείς τους έχουν τα απαιτούμενα χρήματα, να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της εισαγωγής τους, άνευ εξετάσεων, σε σχολές υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα, καταργώντας και την ουσία του όρου international, δηλαδή καθιστά τα bacalorea ισότιμα των Πανελληνίων Εξετάσεων, άνευ προσπάθειας του μαθητή.
Δεν νομίζω σε αυτή την αίθουσα να υπάρχει κάποιος ή κάποια που να πιστεύει ότι όλο αυτό συμβαίνει για τις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει για να εισαχθούν και να αποφοιτήσουν από ιδιωτικά πανεπιστήμια οι εύποροι νέοι που επιθυμούν να γίνουν γιατροί, οδοντίατροι, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι.
Δηλαδή να αγοράσουν αυτό για το οποίο οι συνομίλικοί τους μοχθούν δηλαδή μια επίδοση 17.500 έως 19.000 μορίων εισαγωγής.
Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της κατάργησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των πολιτών τότε τι είναι;
Πάμε όμως και πιο κάτω.
Επειδή ακούω με προσοχή τον κ. Πιερρακάκη να διαδίδει ότι θα έρθουν κορυφαία ξένα πανεπιστήμια και αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην Σορβόννη. Χωρίς καν να διευκρινίζει πιο από τα 8 πανεπιστήμια της Σορβόννης.
Όμως μπορείτε να μου πείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πιο διάσημο παγκοσμίως πανεπιστήμιο έχει αισθανθεί την ανάγκη ή έχει κρίνει ότι είναι εφικτό να ιδρύσει παράρτημα σε άλλη χώρα, διατηρώντας τις ίδιες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προδιαγραφές;
Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Και δεν αναφέρομαι φυσικά σε κάποια περιφερειακά ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία έχουν συνάψει σχέσεις συνεργασίας για λίγα τμήματα με κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.
Άρα, το μόνο πραγματικό περιστατικό που έχουμε εδώ είναι η δηλωμένη πρόθεση του πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με funds και επενδυτές να εισέλθει στην ελληνική αγορά, έχοντας ήδη αγοράσει, προεξοφλώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, έναντι πολύ μεγάλου ποσού την άδεια λειτουργίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών,οι ιδιοκτήτες του οποίου σε κάθε τους εκδήλωση εδώ και χρόνια, αποδεικνύουν πόσο στενή φιλία έχουν με τον κ. Μητσοτάκη και Υπουργούς του.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο Franchising, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποκαθιστά την ευνομούμενη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση με την δυστοπία των Πανεπιστημίων Mac Donalsds. Δηλαδή των πανεπιστημίων Franchising μπορείτε να προσθέσετε όποια άλλη εμπορική επωνυμία Franchising σας έρθει στο μυαλό.
Να καταρρίψουμε όμως κι έναν μύθο ακόμη, ότι όλα τα φημισμένα πανεπιστήμια του πλανήτη είναι ιδιωτικά. Είναι ιδιωτικό το Cambringe, είναι η Οξφόρδη, είναι το Harvard, το οποίο ενώ λαμβάνει δισεκατομμύρια δωρεών κάθε χρόνο, εντούτοις το 2023 κάλυψε το 60% του λειτουργικού του κόστους από το Αμερικανικό Δημόσιο;
Και πάνω από όλα, επισημαίνω αυτά τα πανεπιστήμια, ως ένα πρόχειρο δείγμα κρατικά χρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων, τα οποία ουδέποτε αποκέντρωσαν τις ακαδημαϊκές δομές τους και το μόνο που προβλέπουν, για λόγους εμπλουτισμού των εμπειριών των φοιτητών τους, είναι κάποια summer schools που διοργανώνονται ετησίως ανά τον κόσμο.
Επιτέλους σταματήστε να αναφέρεστε στον όρο Μη Κρατικά-Μη Κερδοσκοπικά διότι μια χαρά ιδιώτες θα τα έχουν, μια χαρά πανάκριβα δίδακτρα θα χρεώνουν και μια χαρά κερδοσκοπικά θα είναι διότι δεν έχει εφευρεθεί ακόμη ιδιωτικό Fund, το οποίο να μην αποσκοπεί στο κέρδος.
Αποκρύπτετε συνειδητά κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης από τον Ελληνικό λαό ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του πλανήτη επί σειρά ετών έχουν αναπτύξει και διαρκώς αναπτύσσουν από κοινού ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα με όλα αυτά τα μεγάλα πανεπιστήμια, άρα ούτε αυτό το κενό καλύπτει το νομοσχέδιό σας.
Τι θα πετύχει αυτό που θέλετε να ψηφίσετε;
Την αποψίλωση και εξαφάνιση των ελληνικών περιφερειακών πανεπιστημίων καθώς είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε μαθητής δεν πιάνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές υψηλής ζήτησης θα προτιμά, αντί να πάει σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο, να ξεπουλήσει η οικογένειά του ό,τι έχει και δεν έχει, προκειμένου να εγγράφεται σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα, για να επιτύχει με τα χρήματα αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει με την επίδοσή του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Κύριε Πιερρακάκη
Θα μείνετε στην ιστορία ως ο Υπουργός που αποπειράθηκε- και προσωρινά θα καταφέρει- να μετατρέψει τα όνειρα των παιδιών σε εμπόρευμα.
Αν αυτό δεν είναι ανήθικο, τότε τι είναι;
Έχετε σκεφτεί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, που τόσο δείξατε να κόπτεστε στο παρελθόν ότι είστε μονοπωλιακοί πατριώτες, τι θα σημάνει για την Αλεξανδρούπολη, την Μυτιλήνη, την Χίο, την Ρόδο, την Σάμο, την Φλώρινα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή και όλες τις ακριτικές περιοχές μας η αποψίλωση του φοιτητικού δυναμικού και του διδακτικού προσωπικού τους και η κατάρρευση της εθνικής αμυντικής γραμμής της Ανώτατης Παιδείας, που εκτός από την παραγωγή λαμπρών πτυχιούχων στερεώνει ολόκληρη την ακριτική οικονομία της χώρας;
Θα μας πείτε για αυτά;
Αλλά θα μου πείτε, εδώ δεν σας πείραξε το Turkaegean, αυτό θα σας πειράξει;
Εδώ μας λέγατε ότι επειδή εμπλακήκαμε ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας η Τουρκία δεν θα έπαιρνε f16 και f35 και ο κύριος Ερντογάν έχει ήδη στο γραφείο του αναλυτικό letter of intent για τα f16 και όπως πάτε θα βρεθεί σε λίγο και με f35.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα πλήξει μόνο τα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά σε προσεχή μέλλοντα χρόνο θα πλήξει και τον σκληρό πυρήνα των μεγάλων δημόσιων πανεπιστημίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο.
Γιατί οι Franchises θα επενδύουν για να κερδίζουν, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή σας δεν θα προσφέρει καλές αμοιβές στους καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου, δεν θα επενδύει στην έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καταθέσει κανένα σχέδιο δημιουργίας φοιτητικών εστιών προκειμένου να μην καθιστά ασύμφορη την φοίτηση των μαθητών μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.
Μίλησε ο κ. Πιερρακάκης για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου εκτοξεύοντας το εντυπωσιακό ποσό του 1 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας, προς ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
Χωρίς να αποσαφηνίζει τι ακριβώς θα κάνει με αυτά τα χρήματα εάν τα δώσει, που δεν θα τα δώσει.
Πόσα από αυτά θα δώσει στην έρευνα;
Πόσες χιλιάδες καθηγητές θα προσλάβει για να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογίας φοιτητών ανά καθηγητή;
Πόσες φοιτητικές εστίες θα φτιάξει;
Πόσες υποτροφίες για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές θα δώσει;
Σκοπεύει να κάνει αμειβόμενα τα διδακτορικά στις κρίσιμες ειδικότητες ή θα συνεχιστεί η αιμορραγία νέων Ελλήνων επιστημόνων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αμείβουν τα διδακτορικά;
Μήπως στο τέλος της ημέρας έχετε κατά νου να επιβάλλετε δίδακτρα και στο δημόσιο πανεπιστήμιο;
Γιατί για να σας πληροφορήσω στην Κύπρο, από όπου θα μας φέρετε την Ιατρική στο κτήριο της Olympic Catering, ήδη έχουν ξεσηκωθεί οι ιδιώτες και απαιτούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση την αύξηση του κόστους των μεταπτυχιακών στα δημόσια πανεπιστήμια για να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό τα ιδιωτικά.
Το καταθέτω αυτό γιατί έχετε αποδείξει ότι είστε ικανοί και για αυτά και για χειρότερα.
Έχει αντιληφθεί κανείς εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε 14χρόνια έχουν φύγει από την Ελλάδα πάνω από 600.000 επιστήμονες; Ελάχιστοι εκ των οποίων επαναπατρίζονται.
Γιατί τα νέα παιδιά, εκεί που σπουδάζουν, για το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους εκεί βρίσκουν και μισθούς τριπλάσιους και τετραπλάσιους από τους ελληνικούς.
Γιατί κυβερνάτε ήδη 4,5 χρόνια έχοντας παραλάβει τακτοποιημένη και κανονική χώρα και έχετε αφήσει ασύδοτη την αγορά να προσφέρει στους εν Ελλάδι επιστήμονες συνθήκες εργασιακής γαλέρας και μάλιστα φροντίσατε, με την συνειδητά ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία σας να καταστήσετε μη βιώσιμη την χώρα μας για τους νέους.
Αν η επικίνδυνη κυβέρνησή σας παραμείνει στην θέση της, σε λίγα χρόνια θα έχουμε καταλήξει μια χώρα γερόντων, σερβιτόρων με όλο τον σεβασμό στο επάγγελμα και χαμηλά αμειβόμενων τεχνιτών, για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων ούτε καν μερίμνησε η κυβέρνησή σας καθώς ούτε μια παράγραφο δεν αφιερώνει το νομοσχέδιό σας για την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου πιστοποιημένης μεταλυκειακής τεχνικής εκπαίδευσης και διαβαθμισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ιταλία και αλλού.
Εσείς ονειρεύεστε μια Ελλάδα έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων και εμείς αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών, δίκαιων αμοιβών που να κρατά τα παιδιά της κοντά της, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν το όνειρό τους εδώ.
Όχι μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και σε όσα ψηφίσατε νωρίτερα και σε όσα ακόμη θα ψηφίσετε στον χρόνο που σας απομένει είναι ευδιάκριτο ότι μας χωρίζει άβυσσος.
Κύριε Πιερρακάκη
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος
Θέλω να είμαι σαφής και σε κάτι ακόμη, πέραν της προφανούς άρνησής μας να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ακόμη κι αν αυτό το νομοσχέδιο δεν καταρριφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο ως αντισυνταγματικό, ακόμη κι αν προλάβει να εφαρμοστεί έστω και μια μέρα πριν φύγετε, εμείς αυτό θα το καταργήσουμε.
Με σύμμαχό μας όλα τα προοδευτικά κόμματα.
Με συμμάχους τους φοιτητές και τους καθηγητές που πλημμυρίζουν τους δρόμους διαδηλώνοντας όλον αυτόν τον καιρό.
Με σύμμαχο το Σύνταγμα.
Αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσουμε και θα ενισχύσουμε αποφασιστικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι να χωρίσετε να Ελληνόπουλα σε παιδιά ανώτερου και κατώτερου θεού.
Καταψηφίζουμε και για τα υπόλοιπα να θυμάστε ότι εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων όσων έχουν έννομο συμφέρον να αντικρούσουν αυτό το νομοσχέδιο στην ελληνική δικαιοσύνη, στους δρόμους και στα πανεπιστήμια.
Εμείς συνένοχοι σε αυτό δεν μπορούμε να γίνουμε.
Θα παραμείνουμε πιστοί στο Σύνταγμα και στην εθνική μας αποστολή.»