Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, αναφέρει τα εξής:
Θεοδώρα Τζάκρη: Μετέφερε στην Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ τις έντονες διαμαρτυρίες των κερασοπαραγωγών για τα άδικα πορίσματα της βροχόπτωσης στα κεράσια
Ακόμη περισσότερο επιτακτική η ανάγκη ένταξης των κερασιών στις ενισχύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ουκρανική κρίση
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία σήμερα (6-2-2023) με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας Μαρία Παππά αναφορικά με τα πορίσματα των βροχοπτώσεων στα κεράσια για την περσινή καλλιεργητική περίοδο (2022) που έχουν ήδη αποσταλεί σε πολλές τοπικές κοινότητες (Μεσημέρι, Άγρας, Νησί, Λιποχώρι, Άρνισσα κλπ) προκαλώντας την πάνδημη αγανάκτηση των παραγωγών.
Σε αναμμένα κάρβουνα για το τι μέλλει γενέσθαι κάθονται και οι κερασοπαραγωγοί των περιοχών που δεν έχουν λάβει ακόμη πορίσματα (Καρυδιά, Κερασιά κλπ) και βρίσκονται σε φάση αναμονής αυτών.
Επισημαίνεται ότι η κ. Τζάκρη είχε επισκεφτεί η ίδια όλες τις τοπικές κοινότητες μετά την εκδήλωση των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις 9 Ιουνίου και είχε διαπιστώσει «ιδίοις όμασι» τις ζημιές στις ποικιλίες που βρίσκονταν τότε στο στάδιο της συγκομιδής, αλλά και την απόγνωση των παραγωγών των πληττόμενων περιοχών, που έχοντας ολοκληρώσει το σύνολο των καλλιεργητικών εργασιών (ποτίσματα, ραντίσματα κλπ) και έχοντας καταβάλει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής (φάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια κλπ) έχει τουλάχιστον τετραπλασιαστεί, ήταν έτοιμοι να συλλέξουν τους καρπούς των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς.
Αιτία της επίσκεψης αποτέλεσε το γεγονός ότι η κ. Τζάκρη μετά την αποστολή των πορισμάτων την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από μεγάλο αριθμό παραγωγών, οι οποίοι ενώ είχαν ζημιές από βροχοπτώσεις στην καλλιέργεια των κερασιών τους, εντούτοις έλαβαν μηδενικά πορίσματα, δηλαδή πορίσματα στα οποία αναγράφεται ποσοστό ζημίας 0%, την ίδια στιγμή που άλλοι παραγωγοί στις ίδιες περιοχές και για τις ίδιες ποικιλίες έχουν λάβει πορίσματα με ποσοστό ζημίας έως και 85%.
Η κ. Παππά επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό, πλην όμως ανέφερε ότι αυτό συνέβη επειδή οι γεωπόνοι- εκτιμητές κατά τον χρόνο της εκτίμησης δεν βρήκαν κεράσια αμάζευτα μέσα στα αγροκτήματα. Παραδέχτηκε βέβαια ότι εξαιτίας της έλλειψης του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας σε γεωπόνους – εκτιμητές η εξατομικευμένη εκτίμηση σε κάποιες περιπτώσεις άργησε και συνέστησε στους παραγωγούς που θεωρούν ότι τα κεράσια τους έμειναν αμάζευτα λόγω της έλλειψης δυνατότητας εμπορικής αξιοποίησης να κάνουν ενστάσεις και οι όποιες αστοχίες υπήρξαν θα διορθωθούν.
Το αποτέλεσμα βέβαια είναι τραγικό για τους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας γιατί σε μια χρονιά με υψηλό κόστος παραγωγής, ελλείψεις εργατών γης, ζημιές λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, προβλήματα διάθεσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τιμές πώλησης σε ιστορικό χαμηλό τα κεράσια ούτε για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ ούτε στις ενισχύσεις για την ουκρανική κρίση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συμπεριλαμβάνονται.
Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη ένταξης και των κερασιών στις οριζόντιες στρεμματικές ενισχύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ουκρανική κρίση {όπως συνέβη και με τα ροδάκινα (επιτραπέζια, συμπύρηνα και νεκταρίνια), βερίκοκα, μήλα και κάστανα} από τις οποίες άδικα εξαιρέθηκαν ώστε να ενισχυθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και να καλλιεργήσουν και φέτος και μάλιστα κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες.