Στις 20 Φεβρουαρίου «πέφτει» η φετινή Τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πέμπτη 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ημέρα της επίσημης κρεατοφαγίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών καθώς παραδοσιακά ανήμερα Τσικνοπέμπτης διαφοροποιείται το πρόγραμμα σε γραφεία και σχολεία με την διοργάνωση ψησίματος κρεάτων και μίνι γιορτές για να τιμηθεί το εορταστικό πνεύμα της ημέρας.
Τσικνοπέμπτη 2025: Τι προγραμματίζουν τα σχολεία για τους φετινούς εορτασμούς
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει άτυπος θεσμός τα σχολεία όλων των βαθμίδων να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη με τον πατροπαράδοτο τρόπο που επιβάλλει το έθιμο της μέρας. Οι μαθητές πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία εκείνη την μέρα, παρακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα, τηρείται απουσιολόγιο κανονικά αλλά υπάρχει διαφοροποίηση τις τελευταίες ώρες μαθημάτων καθώς συνήθως οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αναλαμβάνουν χρέη ψήστη και στήνουν ψησταριές στις σχολικές αυλές για να γίνει το απαραίτητο «τσίκνισμα». Στους μαθητές μοιράζονται καλαμάκια σουβλάκια, αποκριάτικοι ρυθμοί παίζουν στα μεγάφωνα των σχολείων και οι μαθητές μπορούν να γιορτάσουν την έλευση της Αποκριάς.
Βέβαια σε πολλά σχολεία, δεν λείπουν και οι παραδοσιακοί χοροί όπου οι μαθητές χορεύουν και ξεφαντώνουν. Ενώ σε αρκετά σχολεία ιδίως της περιφέρειας τιμάται και το γαϊτανάκι. Πρόκειται για ένα χορό που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Δεκατρείς μαθητές που εναλλάσσονται παίρνουν μέρος σε ένα χορευτικό έθιμο με έντονη αποκριάτικη χροιά. Ένας μαθητής κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Το τσίκνισμα στα σχολεία γίνεται με την σιωπηρή ανοχή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ενώ από πλευράς Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνεται πάντα το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους εκδηλώσεις εντός σχολικού ωραρίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν χώρα ενέργειες και δεν προωθούνται συμπεριφορές, που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων.
«Φρένο» στις ψησταριές στα σχολεία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το Κυνήγι
«Να ακυρωθούν οι εορτασμοί στα σχολεία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, διότι καταπατούνται τα δικαιώματα των ζώων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ελευθερίας και επιλογής», αναφέρει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το Κυνήγι . “Το συγκεκριμένο έθιμο διχάζει τα παιδιά, παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του σχολικού προγράμματος, οξύνει καταστάσεις μεταξύ γονέων που δεν συμφωνούν, προάγει την κρεατοφαγία, καταπατά την ελευθερία της διατροφικής επιλογής και αναγκάζει τους καθηγητές και τα παιδιά μεταβληθούν σε ψήστες και σερβιτόρους, τονίζει στην επιστολή της, συμπληρώνοντας ότι “Το όλο θέμα έχει και νομική διάσταση πέρα από την ηθική, διότι δεν ορίζεται πουθενά στους εσωτερικούς κανονισμούς των σχολείων σαν μέρα αργίας η Τσικνοπέμπτη.»
Αναλυτικά η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ, Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1205/19-05-24 περσινή επιστολή μας ζητούσαμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τη πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και τη δική σας για τους αντιεκπαιδευτικούς εορτασμούς στα σχολεία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.
Βρισκόμαστε στο 2025 και η Ελλάδα μετά βίας προσπαθεί να ορθοποδήσει στα φιλοζωικά θέματα, που συχνά πυκνά προκύπτουν.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις παλεύουν νυχθημερόν για να αναγνωρισθούν στοιχειώδη δικαιώματα των ζώων, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι νέες γενιές, να μειωθεί η εγκληματικότητα απέναντι στα ανυπεράσπιστα ζώα, να εφαρμοστεί η ποινική νομοθεσία για τους κακοποιητές και να εμβαθύνουμε στις ρίζες αυτών των προβλημάτων.
Ως γνωστόν ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται και από την φιλοζωία της.
Σ’ αυτή τη κατεύθυνση και προσπάθεια λοιπόν θα θέλαμε σύμμαχό μας το κράτος και τους φορείς του, το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό, του, τους Δήμους, τις διάφορες άλλες Αρχές για να εξελιχθούμε ως χώρα αποκτώντας φιλοζωική και περιβαλλοντική καλλιέργεια.
Η Ελλάδα δείχνει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε κάποια άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας κοκ.
Φαίνεται να δέχεται και να στηρίζει το διαφορετικό, επιτρέποντας στον κάθε έναν από εμάς να είναι αυτό που θέλει και νιώθει.
Πώς λοιπόν γίνεται στα πλαίσια αυτής της εξελικτικής πορείας τα φιλοζωικά θέματα να μένουν πίσω;
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στη Τσικνοπέμπτη, που ενώ είναι μία μέρα εθιμοτυπική και την ακολουθεί από επιλογή ο καθένας μας, τα σχολεία την κηρύσσουν ως μέρα ψησίματος, μην λαμβάνοντας υπόψη της διατροφικές επιλογές του εκάστοτε μαθητή.
Πώς γίνεται, στην Ελλάδα τα σχολεία να επιβάλουν μέρες όπου ΔΕΝ θεωρούνται αργίες, να τις βαφτίζουν εθιμοτυπικές και να προωθούν την κρεατοφαγία, αγνοώντας πως υπάρχουν παιδιά που ΔΕΝ τρώνε κρέας από επιλογή, υπάρχουν παιδιά που ΔΕΝ τρώνε κρέας λόγω θρησκείας, υπάρχουν παιδιά που ΔΕΝ τρώνε κρέας για φιλοζωικούς λόγους;
Γιατί να προωθούνται από τους Διευθυντές, τους Καθηγητές και Δασκάλους τέτοιου είδους εθιμικές εκδηλώσεις που έχουν αποκτήσει πλέον εν τοις πράγμασει ένα υποχρεωτικό χαρακτήρα για μια μέρα που θα έπρεπε ο καθένας να επιλέξει ελεύθερα το τρόπο που θα την “γιορτάσει”;
Είναι επόμενο λοιπόν να οξύνονται τα πνεύματα από παιδιά, γονείς κ.λπ. και να δακτυλοδεικτούνται άτομα, τα οποία έχουν απλά διαφορετικές διατροφικές επιλογές.
Το όλο θέμα έχει και νομική διάσταση πέρα από την ηθική, διότι δεν ορίζεται πουθενά στους εσωτερικούς κανονισμούς των σχολείων σαν μέρα αργίας η Τσικνοπέμπτη (Π.Δ.104/79, Π.Δ. 201/98,Γ2/44512/26-4-2002, ΦΕΚ Β’ 1286/12-9-2006 ΥΑ 80033/Γ2).
Η μέρα λοιπόν αυτή παρεκκλίνει από μία φυσιολογική μέρα ενός σχολικού προγράμματος και επιβάλλονται συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές σε ανήλικα άτομα, που δεν έχουν τη δύναμη και δυναμική να παρεκκλίνουν από όλο αυτό.
Το συγκεκριμένο έθιμο διχάζει τα παιδιά, παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του σχολικού προγράμματος, οξύνει καταστάσεις μεταξύ γονέων που δεν συμφωνούν, προάγει την κρεατοφαγία, καταπατά την ελευθερία της διατροφικής επιλογής και αναγκάζει τους
καθηγητές και τα παιδιά μεταβληθούν σε ψήστες και σερβιτόρους.
Όλο αυτό διαδραματίζεται σε καιρούς, όπου άνθρωποι ανά τον κόσμο παλεύουν να αναγνωρισθούν δικαιώματα για την διαφορετικότητα που μπορεί να έχει ο καθένας από
εμάς.
Δεν τρώμε όλοι κρέας και δεν θέλουμε όλοι να το βλέπουμε να ψήνεται μπροστά μας ένα ζώο που του αφαιρέσαμε τη ζωή του, είναι δικαίωμα μας, δεν μπορεί να μας επιβληθεί παρεκκλίνοντας από το σχολικό πρόγραμμα σαν ένα γεγονός έκτακτης ανάγκης.
Ζητάμε λοιπόν να ακυρωθούν οι αντιεκπαιδευτικοί εορτασμοί στα σχολεία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, διότι καταπατούνται τα δικαιώματα των ζώων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ελευθερίας και επιλογής.
Ζητάμε να γίνει προσπάθεια όπως και σε άλλα θέματα, όπου εξελισσόμαστε και αφουγκραζόμαστε την διαφορετικότητα , έτσι να σεβαστούμε και να αφουγκραστούμε την ανάγκη παιδιών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών, να μην βιώνουν καταστάσεις που τους επιβαρύνουν τα μέγιστα ψυχολογικά και διαφωνούν με το έθιμο αυτό για πάρα πολλούς λόγους.’
dnews.gr