Γ. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παρέμβαση για τα στρατόπεδα των Γιαννιτσών από την παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”

Γιαννιτσά Ελλάδα Κεντρική Μακεδονία Μακεδονία Νέα

📌Η παράταξη ζητά διευκρινίσεις από τη διοίκηση της Περιφέρειας για την προοπτική να απωλέσουν τα Γιαννιτσά δυο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” προς τη διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με το μέλλον που επιφυλάσσεται στα δύο πρώην στρατόπεδα των Γιαννιτσών, “Καψάλη” και “Φιλιππάκου”.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας της παράταξης, Φώτης Χατζόγλου, δήλωσε σχετικά: “Η πόλη των Γιαννιτσών έχει ελάχιστο πράσινο, την ώρα που αυτό καθίσταται πολύτιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η τελευταία ευκαιρία της πόλης είναι να διατηρήσει και να αναπτύξει το πράσινο των δύο στρατοπέδων της. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις πρωτοβουλίες κατοίκων που εδώ και μια 15ετία αγωνίζονται για την πλήρη παραχώρησή τους και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και πολιτισμού. Ζητάμε από Δήμο και Περιφέρεια να αντιμετωπίσουν σοβαρά το ζήτημα και να οργανώσουν μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση και διαβούλευση για την ενημέρωση των πολιτών και την έκφραση της γνώμης τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε με τη σειρά του:

“Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει την αρμοδιότητα του χωρικού σχεδιασμού και θα πρέπει να εκφραστεί υπέρ μιας προοπτικής που θα δίνει πνοή στα Γιαννιτσά. Οι τελευταίες ευκαιρίες που διαθέτουμε μπροστά στην επελαύνουσα κλιματική κρίση, με την πρωτόγνωρη αύξηση της θερμοκρασίας, λειψυδρία και ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Τα ρέματα, τα δέντρα, η φύση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως “σύμμαχοι” και όχι ως “εχθροί” στην προσπάθεια να αντιστρέψουμε την ανθρωπογενή κλιματική μεταβολή”.

📌Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ:

  1. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Δικτύων, κ. Μπίλλια
    1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, κ. Τζαμτζή

      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
      Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

      Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Πολεοδόμηση των πρώην στρατοπέδων των Γιαννιτσών

Πρωτοβουλίες κατοίκων των Γιαννιτσών έχουν αναδείξει εδώ και μια 15ετία το ζήτημα της διεκδίκησης για την πλήρη κατά 100% παραχώρηση των στρατοπέδων ΚΑΨΑΛΗ και ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης, στον Δήμο Πέλλας, με σκοπό την ανάδειξή τους κυρίως ως χώρους πράσινου, με έμφαση στο υψηλό πράσινο και με αντίστοιχες λειτουργίες και υπηρεσίες του οικοσυστήματος, με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται εντός τους και με ήπιες μορφές πολιτιστικών δράσεων.
Η πόλη των Γιαννιτσών είναι μια τσιμεντούπολη με μόλις 2,1 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν το διεθνώς παραδεκτό όριο είναι 10 τ.μ.. Η έκταση των 300 στρεμμάτων περίπου των στρατοπέδων, αποτελεί τη μοναδική και τελευταία ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν επισκέφτηκε τα Γιαννιτσά, πρότεινε για το στρατόπεδο ΚΑΨΑΛΗ να περιέλθει ολόκληρο και όχι το μισό στην χρήση της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ότι περιμένει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δήμο Πέλλας για να το υλοποιήσει. Δυστυχώς ο Δήμος αδράνησε.
Και όχι μόνο αδράνησε, αλλά δέκα χρόνια αργότερα, στις 20-4-2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας αποφάσισε να συναφθεί «Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ, το οποίο δρομολογεί την πολεοδόμηση των πρώην Στρατοπέδων της πόλης των Γιαννιτσών “Φιλιππάκου” και “Καψάλη”. Σύμφωνα με αυτό, τουλάχιστον το 50% της έκτασης, δηλαδή περίπου 150 στρέμματα, θα οικοδομηθούν για τις ανάγκες του Στρατού. Από την υπόλοιπη έκταση, αν αφαιρέσουμε την έκταση που απαιτείται για την ανάδειξη των μνημείων, τη διάνοιξη οδών και πεζοδρόμων, αλλά και τους χώρους που θα οικοδομηθούν για πιθανές πολιτιστικές και άλλες χρήσεις, τότε το τμήμα που απομένει για χώρους πρασίνου είναι ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελεί αστικό δάσος – πάρκο, ούτε θα είναι ικανό να αποτελέσει πραγματικό πνεύμονα πρασίνου και ζωής για την πόλη.
Τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε εκτεταμένη κοπή δέντρων μέσα στο στρατόπεδο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ από το Στρατό, με μια απλή ενημέρωση του αρμόδιου Δασαρχείου. Δεν επρόκειτο για κοπή μεμονωμένων ή απλά επικίνδυνων δέντρων, αλλά για μαζική κοπή δέντρων που άλλαξε τη μορφή της περιοχής. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τους κατοίκους που αντιδρούν ως προετοιμασία για την οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση της έκτασης.
Αλλά και πολύ πρόσφατα, τον Ιούλιο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε άλλη μία αλόγιστη κοπή υγιών δέντρων στο στρατόπεδο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν πως αυτό γίνεται για λόγους πυροπροστασίας και πως τα υγιή δέντρα που κόπηκαν θα αντικατασταθούν με άλλα πλατύφυλλα. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, εισήλθαν μπουλντόζες στον υλοτομημένο χώρο και τα σάρωσαν όλα!
Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των κατοίκων να σταματήσει κάθε κοπή των δέντρων από τα στρατόπεδα, να μην προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε οποιαδήποτε παραπέρα συμφωνία με το ΤΕΘΑ που θα φέρει την πόλη προ τετελεσμένων και να ξεκινήσει άμεσα μια ανοιχτή συζήτηση – διαβούλευση για την ενημέρωση των πολιτών και την συνδιαμόρφωση των αποφάσεων μαζί με όλους τους πολίτες του Δήμου, παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Είναι ενήμερη η διοίκηση της Περιφέρειας και το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού για το «Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας» που έχει συναφθεί μεταξύ του ΤΕΘΑ και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ, το οποίο δρομολογεί την πολεοδόμηση των πρώην Στρατοπέδων “Φιλιππάκου” και “Καψάλη”;

  2. Εντάσσεται αυτό σε κάποιο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ειδική Χωροταξική Μελέτη ή Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου;

  3. Έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες σε υποδομές και δίκτυα των νέων συνοικιών που σχεδιάζεται να ανεγερθούν; 

  4. Συμφωνείτε ότι μια πόλη όπως τα Γιαννιτσά δεν μπορεί να χάσει κι άλλο από το ισχνό πράσινο που διαθέτει; 

  5. Έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα των Γιαννιτσών; Έχει διαπιστωθεί αν κάποιες από τις κοίτες ρεμάτων διέρχονται μέσα από πρώην στρατόπεδα; 

  6. Προτίθεστε να αναλάβετε από κοινού πρωτοβουλίες με τον Δήμο Πέλλας ώστε να οργανωθεί μια ανοιχτή συζήτηση – διαβούλευση για την ενημέρωση των πολιτών;