⭕️ Κάποιοι είδαν «φως» και μπήκαν, αλλά για την κερδοσκοπία τσιμουδιά!
Οι ίδιοι, που τα τελευταία χρόνια «έκαναν την πάπια», ξαφνικά σήμερα εμφανίστηκαν, σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, ταυτιζόμενοι με τις πάγιες, διαχρονικές και τεκμηριωμένες θέσεις του Γιώργου Καρασμάνη, ζητώντας την άμεση αποζημίωση των ροδακικοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις.
Τους καλωσορίζουμε όλους αυτούς, που σήμερα λένε πως οι ζημιές στα ροδάκινα από τις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσουν στους ροδακινοπαραγωγούς πως γίνεται όταν ο Γιώργος Καρασμάνης το 2017, το 2018, το 2020 και το 2022 υποστήριζε (με βάση νόμους, ασφαλιστικούς κανονισμούς, γνωματεύσεις Ινστιτούτων, πορίσματα ομάδων εργασίας και επιστημονικών επιτροπών) ακριβώς τα ίδια πράγματα, εκείνοι «σφύριζαν αδιάφορα», λέγοντας πως οι ζημιές στα ροδάκινα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και εκλιπαρούσαν για λίγα ψίχουλα De Minimis ενισχύσεων.
Τι άλλαξε άραγε φέτος και μετά τις βροχοπτώσεις βγήκαν στο σεργιάνι, βγάζοντας φωτογραφίες και ανακοινώσεις και ζητώντας, με τα ίδια ακριβώς διαχρονικά επιχειρήματα του Γιώργου Καρασμάνη, να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ; Και αφού όλοι συμφωνούν φέτος, γιατί άραγε δεν λένε κουβέντα για το ότι, ο ΕΛΓΑ δεν προχωράει σε αναγγελία για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς; Μήπως περιμένουν οι ίδιοι οι ροδακινοπαραγωγοί να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για την αναλγησία του ΕΛΓΑ;
Αλλά βέβαια, είναι οι ίδιοι που και πριν τις βροχές, αλλά ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να παραμένουν βουβοί, άφωνοι και άφαντοι για το κερδοσκοπικό «πάρτι» που έστησε και φέτος μερίδα των κονσερβοβιομηχανιών, παίρνοντας κυριολεκτικά κοψοχρονιά από τους παραγωγούς τα 2/3 της φετινής σοδειάς συμπύρηνων ροδακίνων.
Δεν τους είδαμε, ούτε τους ακούσαμε ποτέ να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια, οργή και αγανάκτηση χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών για τα «παιχνίδια» της βιομηχανίας με το «σταμάτα-ξεκίνα» στις παραλαβές του προϊόντος. Με τα «βαφτίσια» πρώτης ποιότητας συμπύρηνου ροδάκινου σε «κλαρίσιο» ή χυμό. Με την ακύρωση τιμολογίων για ολοένα και χαμηλότερες τιμές παραγωγού και γενικότερα με την απληστία ορισμένων κονσερβοβιομηχανιών, που δεν έχει όρια.
Μπροστά σε αυτή την κυριολεκτικά ανήθικη κατάσταση ο Γιώργος Καρασμάνης, όπως και κατά το παρελθόν, έτσι και σήμερα, δεν μένει άφωνος και απαθής. Γιατί ο Γιώργος Καρασμάνης στήριξε και στηρίζει τη μεταποιητική βιομηχανία, ώστε να μπορεί να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ως έναν από τους βασικούς κρίκους στην παραγωγική αλυσίδα του ροδάκινου.
Έδωσε μάχες:
➡ Κατά της επιβολής δασμών για τις κονσέρβες ροδάκινου. ➡ Για τις ελλείψεις πρώτης ύλης σε περιόδους καταστροφών από παγετό. ➡ Την περίοδο της πανδημίας για την ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών και των εργαζομένων σε αυτές. ➡ Για το πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αλλά και από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2014 καθιέρωσε για πρώτη φορά τη συνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση για τα ροδάκινα προς χυμοποίηση, άσχετα εάν η διάδοχη πολιτική κατάσταση δεν εφάρμοσε σωστά την απόφαση, δεν φρόντισε για τον προβλεπόμενο τριπλασιασμό της το 2017 και αναιτιολόγητα με την καινούργια ΚΑΠ αυτή καταργήθηκε.
Γιατί πάγια θέση του Γιώργου Καρασμάνη ήταν και παραμένει η ανάγκη για μια ισχυρή ελληνική κονσερβοβιομηχανία. Αλλά ταυτόχρονα για τους τροφοδότες της, τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, η διασφάλιση ενός δίκαιου και αξιοπρεπούς εισοδήματος, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά ροδάκινα. Σπάζοντας ο παραγωγικός κύκλος με απληστίες, κοροϊδίες και ευτελισμό των ροδακινοπαραγωγών, το μέλλον της καλλιέργειας καθίσταται πλέον δυσοίωνο.
Έφτασε πια η στιγμή οι κονσερβοβιομηχανίες να αποδείξουν εάν πραγματικά θεωρούν τους ροδακινοπαραγωγούς συνεργάτες τους και προμηθευτές τους, καλής πρώτης ύλης κι αν ειλικρινά θέλουν τη συνέχιση της ροδακινοκαλλιέργειας στη Χώρα μας.
Σήμερα, που ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» πρέπει αφενός οι βιομηχανίες ως ένδειξη καλής θέλησης να προχωρήσουν σε συμπληρωματική τιμολόγηση με βελτιωμένες τιμές για τη φετινή σοδειά και αφετέρου από την νέα καλλιεργητική περίοδο, πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, να αναρτώνται στο Taxis όλα τα συμφωνητικά μεταξύ βιομηχανιών και συνεταιρισμών με τις τιμές, ώστε όλοι να γνωρίζουν προκαταβολικά το κόστος της πρώτης ύλης, καθώς είναι μια ασφαλιστική δικλείδα που ενδεχομένως να περιορίσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, είναι κάτι που προ διετίας είχε υποδειχθεί από θεσμικούς φορείς, αλλά και από ορισμένους που σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν άφαντοι και σιωπηλοί.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ