⭕️Το ΕΣΥ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Μάλιστα, δεδομένου ότι αυτά συμβαίνουν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, τα ζητήματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.
Οι απαιτήσεις ανεβαίνουν λόγω της τουριστικής περιόδου, ενώ οι συνεχόμενες ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες τα κάνουν όλα πιο δύσκολα.
Μόνο τις τελευταίες ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια περιστατικά από το ΕΣΥ, που δείχνουν πόσο τραγικές είναι οι συνθήκες.
Με ανεμιστήρα ψύχεται το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο ΑΧΕΠΑ
Με ανεμιστήρα προσπαθούν να ψύξουν το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν λειτουργεί ο ο κλιματισμός, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο να καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι, εν μέσω καύσωνα.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» αυτό που συμβαίνει, «το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα θα πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως 23 βαθμούς. Ο χώρος που είναι εγκατεστημένο φτάνει τους 30 βαθμούς. Υπάρχει κίνδυνος βλαβών που είναι αρκετά ακριβές η αποκατάστασή τους. Φυσικά σε περίπτωση βλάβης θα υπάρχουν ακυρώσεις και σε ραντεβού».
Ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζει για το ΑΧΕΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ότι ο κλιματισμός δεν λειτουργεί ή δεν αποδίδει σε πολλά τμήματα, με τον ίδιο να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «για το τούνελ 50 μέτρων που συνδέει δύο κεντρικά κτίρια και από εκεί μεταφέρονται ασθενείς μετά το χειρουργείο τους σε ακραίες θερμοκρασίες αφού είναι γυάλινο. Τώρα έκαναν κάποιες παρεμβάσεις που όμως είναι προχειροδουλειές και λίγο έφτιαξε η κατάσταση. Υπάρχουν όμως τμήματα που βράζουν. Τα εξωτερικά ιατρεία ένα πολύ μεγάλο κτίριο που εξετάζονται ασθενείς, γίνονται αιμοληψίες στη κυριολεξία βράζει. Πολλές καταγγελίες από ασθενείς και προσωπικό. Με ανεμιστήρες προσπαθούν να αντέξουν τη ζέστη ασθενείς και προσωπικό».
Το τμήμα γενικής χειρουργικής στον Άγιο Νικόλαο δεν μπορεί να εφημερεύσει
Ολοένα και γίνεται χειρότερη η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Αγίου Νικολάου η έλλειψη ιατρών στο νοσοκομείο, έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό τμήμα και το τμήμα γενικής χειρουργικής να μην μπορούν να εφημερεύσουν.
Η απελπιστική κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο της περιοχής έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες.
Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει μόνο με αναισθησιολόγο, ενώ απουσιάζει γενικός χειρουργός. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας αντιμετωπίζουν αντίστροφο πρόβλημα: εφημερεύουν γενικοί χειρουργοί, αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος.
Μετακινήσεις γιατρών στο Κιλκίς
Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσαν οι παθολόγοι, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους απέναντι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις δέκα παθολόγων του Εθνικού Συστήματος Υγείας από νοσοκομεία, τοπικές μονάδες υγείας, ιατρεία ΠΕΔΥ και κέντρα υγείας για να καλύψουν το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς.
Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος αναφέρει ότι οι δέκα παθολόγοι θα μετακινηθούν από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα στο Νοσοκομείο Κιλκίς. «Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες» τονίζουν τα μέλη της Ένωσης και προειδοποιούν: «Η κατάσταση αυτή τους εξουθενώνει σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά».
Οι παθολόγοι τονίζουν πως το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές «απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας». «Αυτού του είδους οι αποφάσεις αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητας. Για να υπάρχουν επαρκείς παθολόγοι, πρέπει κατ’ αρχάς να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας στη διάρκεια της ειδικότητας», επισημαίνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της και καταλήγει:
«Ζητούμε μετά την απόκτηση της ειδικότητας να διπλασιασθούν τουλάχιστον ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 65, την άμεση θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογίας, αλλά και Παθολόγων σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και μέτρα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους».