Στις 19/6/2024, η Χεσμπολάχ, βλέπε Κυβέρνηση Λιβάνου, απείλησε ευθέως, ότι θα επιχειρήσει στρατιωτικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορώντας την για έμμεση εμπλοκή στις επιχειρήσει του Ισραήλ στη Γάζα, γιατί, όπως είπε η Χεσμπολάχ, η Κύπρος επιτρέπει την εκπαίδευση Ισραηλινών στρατιωτών στο έδαφός της. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος είναι ο τρίτος και νυν Γενικός Γραμματέας του πολιτικού και παραστρατιωτικού κόμματος του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.
«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς»!!! Αυτή η δήλωση του ηγέτη της Χεσμπολάχ, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Λονδίνου, το οποίο ως εγγυήτρια δύναμη και θέλοντας να προασπίσει τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή, απάντησε λέγοντας ότι: «Οι περιοχές των κυρίαρχων βάσεων στην Κύπρο, δεν έχουν φιλοξενήσει κανένα ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφος από και πριν την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ρίξει τους τόνους, κινούμενη τελείως διπλωματικά στη γεωπολιτική σκακιέρα, όπως το συνηθίζει άλλωστε.
Αυτού του τύπου οι κλιμακώσεις, ειδικά όταν αφορούν μη εμπλεκόμενα κράτη, σε μια διένεξη, όπως είναι η Κύπρος, δείχνου το που μπορεί να πάει το πράγμα. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα, κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, με τις όποιες συνέπιες για τον «άμαχο» πληθυσμό της περιοχής. Χαμάς και Χεσμπολάχ συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, λόγω του μίσους που έχουν για το Ισραήλ και λόγω τις άμεσης σχέσης, για να μη πω απόλυτο έλεγχο, που έχουν με τους Φρουρούς της Επανάστασης της Τεχεράνης.
Αυτό αργά ή γρήγορα και πάντα εάν θα συνεχιστούν, που θα συνεχιστούν, οι επιχρίσεις στη Γάζα, πιθανών να οδηγήσει σε έναν διακρατικό πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με απρόβλεπτες συνέπιες, τόσο για την περιοχή, βλέπε ένα ακόμα περιφερειακός πόλεμος, όσο και για την παγκόσμια ειρήνη, για τους εξής λόγους:
- Ο Λίβανος απείλησε ευθέως την Κύπρο.
Εάν προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του, τότε θα έχουμε την έμμεση ή άμεση εμπλοκή της Αγγλίας, της Ελλάδας και ίσως της Τουρκίας, λόγω του ότι είναι εγγυήτριες δύναμης στη μεγαλόνησο.
Για την Τουρκία γράφω ίσως, για τους πέντε λόγους που αναλύω παρακάτω:
Α. Η Τουρκία έχει εκφράσει κατά το παρελθόν, δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την έχθρα της προς το Ισραήλ.
Β. Συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος στο διάλογο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο οποίο είναι μέλος το καθεστώς της Τεχεράνης, πράγμα που την καθιστά εν δυνάμει μέλος του και άρα σύμμαχο τόσο του τριγώνου Μόσχας – Πεκίνου – Τεχεράνης, όσο και των δυο προαναφερθέντων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο σχετικό άρθρο μου, αποτελεί την προσπάθεια της Ρωσικής Δημοκρατίας να δημιουργήσει ένα νέο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, οι παλαιοί γνωρίζουν, οι νεότεροι ας ανατρέξουν στο διαδίκτυο για να δουν τι ήταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Άρα εδώ έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα για την πλευρά της Τουρκίας και εκεί θα φανεί, εάν είναι σε θέση να συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες, βλέπε ΝΑΤΟ – Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.
Γ. Η Τουρκία είναι φιλικά προσκείμενη τόσο στη Χαμάς, όσο και στη Χεζμπολάχ και δεν τις θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.
Δ. Θεωρεί ότι στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, οπότε απειλείται το άλλο κράτος δηλαδή η Κύπρος και όχι το δικό τους ψευδοκράτος.
Ε. Γιατί τον όρο “εγγυήτρια δύναμη” τον μεταφράζει μόνο όταν θίγονται τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.
- Ένας ακόμα λόγος που απειλεί την παγκόσμια ηρεμία είναι, γιατί όπως είπαμε Χεσμπολάχ και Χαμάμ ελέγχονται από το καθεστώς της Τεχεράνης και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση εμπλοκής του Λιβάνου, θα έχουμε έμμεση ή άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης και ίσως όχι μόνο, έμμεση με την παροχή πολεμικού υλικού και άμεση, με φυσική παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της Τεχεράνης, οι οποίες θα επιχειρούν στην περιοχή. Εάν συμβεί κάτι τέτιο, τότε περιπλέκονται πάρα πολύ τα πράγματα στην περιοχή, για πολλούς και οφθαλμοφανείς λόγους, οι οποίοι ίσως να έχουν αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχικά στον οικονομικό τομέα, κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι και αυτό γιατί μια ενδεχόμενη ανάφλεξη σε πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, αυτόματα σημαίνει και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως και ως εκ τούτου, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική αλυσίδα!!!
Το σενάριο αυτό, δηλαδή του διακρατικού πολέμου μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ, εάν πάψει να είναι σενάριο και τελικά υλοποιηθεί, με την παράλληλη εμπλοκή των παραπάνω τότε αυτό πληροί όλες τις προϋποθέσεις, από μια ενεργειακή κρίση, να μετατραπεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση και αυτό γιατί η ιστορία έχει δήξει ότι, εάν παραταθεί μια κρίση σε ένα τομέα της παγκόσμια οικονομίας, τότε ακολουθούν οι χρηματιστηριακοί τριγμοί με απρόβλεπτες συνέπιες για την παγκόσμια οικονομία. Σε δεύτερο χρόνο την στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή ως βοήθεια προς την κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ, αυτό φυσικά δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και εύκολα μπορεί κάνεις να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμα, το οποίο θεωρό ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. 1. Την ανύπαρκτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας!!! 2. Την ΜΗ αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να φέρει το θέμα σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει, βλέπε ΕΕ, ΝΑΤΟ ακόμα και στον ΟΗΕ, μια και είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας!!! 3. Την ΜΗ αντίδραση της ίδιας της ΕΕ, στην απειλή χρήσης βίας, από τρίτη Χώρα, κατά κράτους μέλους της!!!
Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παραπάνω θα μείνουν στη σφαίρα των απειλών και των σεναρίων και δεν θα υλοποιηθούν.
Αθανάσιος Ι. Δημητριάδης
Εδεσσα