ANOIA ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Άρθρα Ελλάδα Νέα Στήλες Υγεία

✍️ Αρθρο της Μάρκου Σοφίας, ειδικής Νευρολόγου, μετεκπαιδευθείσας στο τμήμα Ανοιας στο Πανεπιστημιακό Noσοκομείο Pitié-Salpêtrière, Παρίσι
Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών Π.Ε. Πέλλας

Ως άνοια χαρακτηρίζεται μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, τον προσανατολισμό, την αντίληψη κ.α. Η πιο συχνή μορφή είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή απώλεια της μνήμης, των γνωστικών λειτουργιών και της ικανότητας να ληφθούν αποφάσεις.

Οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γλώσσα, την αναγνώριση προσώπων, τις καθημερινές δραστηριοτήτες. Καθώς η νόσος προχωρά, οι ασθενείς απαιτούν ολοένα και περισσότερη φροντίδα από κάποιο άλλο άτομο, τον φροντιστή τους, το οποίο συνήθως είναι ο/η σύζυγος, τα παιδιά ή άλλος συγγενής.

Οι φροντιστές ασθενών με άνοια αναλαμβάνουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά και μεγάλο φορτίο οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό και συχνά απαιτούνται να έχουν συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της φροντίδας.

Συγκεκριμένα, πρέπει:

  • να έχουν γνώση για τη νόσο της άνοιας και να κατανοούν τα συμπτώματα, έχοντας στο νου πάντα πως η συμπεριφορά πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της άνοιας
  • να μπορούν να εμπνέουν την αίσθηση της ασφάλειας, και με συμπόνια και υπομονή να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς

Ωστόσο η βοήθεια στην προσωπική υγιεινή, η χορήγηση της θεραπείας και η παρακολούθηση της επιδείνωσης της υγείας σε συνδυασμό με τον λίγο ελεύθερο χρόνο και την οικονομική επιβάρυνση, δημιουργεί μια σειρά από επιπτώσεις, ψυχολογικές και κοινωνικές, στα άτομα αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, αν είμαστε οι ίδιοι φροντιστές;

Θα πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, να ξεκουραζόμαστε και να προσέχουμε την υγεία μας, όπως π.χ. με καθημερινό περπάτημα, αλλά και να συναναστρεφόμαστε με φίλους μας, συχνά.

Αν πάλι θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον δικό μας που είναι φροντιστής, μπορούμε να τον απαλλάξουμε από εργασίες, όπως τα ψώνια, το μαγείρεμα, το πλύσιμο ρούχων κτλ και να ασχοληθούμε εμείς με τον ασθενή, έστω και για λίγες ώρες.

Συμπερασματικά:
Η φροντίδα ασθενών με άνοια μπορεί να είναι απαιτητική και απαιτεί από τους φροντιστές να διατηρούν την φυσική και ψυχολογική τους ευεξία, γιατί μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των ασθενών.
Επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα οργανωμένες δομές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της άνοιας, είναι σημαντική ακόμα η οικογένεια και οι φίλοι και για τη φροντίδα των ασθενών, αλλά ακόμα περισσότερο και για τους φροντιστές.

▪️Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας