* Συνέντευξη στον Δημήτρη Βοσνάκη
Στο άκουσμα του ονόματος «De Facto», πολλά όμορφα συναισθήματα έρχονται στη θύμησή μας: νοσταλγία, εφηβικοί έρωτες, το πρώτο μας φιλί, αληθινή αγάπη.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τέσσερις παιδικοί φίλοι από την Έδεσσα αρχίζουν να συνθέτουν και να ηχογραφούν demo στα στούντιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται συχνά σε όποιον χώρο της πόλης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, προσφέρεται για συναυλίες. Κάπως έτσι γεννιούνται οι -διαχρονικοί πλέον- De Facto.
Με μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Δεν είναι έτσι η αγάπη» η «Σιδερένια καρδιά» και το «Πες μου ένα ψέμα» οι De Facto δεν αργούν να γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο, μετρώντας εκατοντάδες live εμφανίσεις στο ενεργητικό τους και έχοντας μια συνεπή και δυναμική πορεία στην ελληνική δισκογραφία.
Το συγκρότημα παραμένει «ζωντανό» μέχρι και σήμερα στην εγχώρια ροκ σκηνή και δε σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς έχει ήδη κυκλοφορήσει καινούργιο δίσκο. Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…
Η «ε» συζητά με τον εμβληματικό κιθαρίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματος, τον συντοπίτη μας Πέτρο Παρασκευά, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει αναλλοίωτη τη μαγεία του τότε. Και τα καταφέρνει!
Διαβάστε παρακάτω τα όσα εκμυστηρεύεται στην “E”:
“E”: Αυτή τη στιγμή, οι De Facto είναι οι:
Πέτρος Παρασκευάς: Κιθάρα / Φωνή
Δημήτρης Ράπτης: Τύμπανα
Σωτήρης Ζήσης: Μπάσο
Είμαι πλέον ο μοναδικός Εδεσσαίος στη μπάντα. Στην αρχή ήμασταν τέσσερις, όλοι Εδεσσαίοι.
“E”: Πως νιώθεις που, μετά από τόσα χρόνια, είστε ακόμα ενεργοί στη ροκ σκηνή της χώρας;
Χαίρομαι πολύ που έχουμε ακόμα την δυνατότητα να επικοινωνούμε με φίλους που αγαπάνε την μουσική μας, είτε μέσω των album, είτε μέσω των συναυλιών του συγκροτήματος. Νομίζω πως η επικοινωνία είναι το ζητούμενο για κάθε μουσικό, συνθέτη ή στιχουργό.
“Ε”: Ως νέοι, ποια ήταν τα μουσικά σας είδωλα και αυτοί που σας ενέπνευσαν για να δημιουργήσετε τους De Facto;
Είναι φυσικό να μας επηρέασαν τα συγκροτήματα της εποχής, αυτά που ακούγαμε όταν μεγαλώναμε. Από τους Clash, τους Cure, David Bowie, Madness, μέχρι AC/DC και Black Sabbath. Επίσης πράγματα πιο παλιά και κλασικά όπως οι Beatles ή ο Elvis Presley και συγκροτήματα που δισκογραφούσαν παράλληλα με εμάς, οι Oasis ή οι Verve. Σαφώς και ελληνική μουσική διαφόρων ειδών.
“Ε”: Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, ποια θεωρείς τη σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σας;
Οι De Facto έχουν κυκλοφορήσει 8 album. Για εμένα η ηχογράφηση και η κυκλοφορία κάθε ενός από αυτά είναι οι πιο σημαντικές στιγμές. Σίγουρα και κάποιες εμφανίσεις (όχι απαραίτητα οι πιο μεγάλες), κάποιες στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος και πως αξίζει τον κόπο να κάνεις όλο αυτό το πράγμα.
“Ε”: Έχεις κάποιο αγαπημένο κομμάτι;
Δύσκολο να ξεχωρίσω ένα. Αγαπάω περισσότερο τραγούδια όπως τα: “Δρόμος”, “Σήμερα” ή την “Μαρία” από τον τελευταίο δίσκο.
“Ε”: Κάποια από τα τραγούδια σας είναι πλέον διαχρονικά. Πως αισθάνεσαι που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα;
Είναι πολύ κολακευτικό και ευχάριστο συναίσθημα το να έχει ανταπόκριση η προσπάθειά σου. Σε βοηθάει να συνεχίζεις.
“Ε”: Πως βλέπεις την ελληνική ροκ σκηνή στις μέρες μας; Πιστεύεις ότι περνάει κρίση;
Νομίζω πως αυτό που λένε “ελληνικό ροκ” είναι ένα ιδίωμα που είχε επιτυχία για μια πενταετία περίπου, κάπου μέσα στα 90’s-00’s απευθύνθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό, έκανε τον κύκλο του, αφήνοντας σε 5-10 συγκροτήματα τη δυνατότητα να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Επίσης άφησε πίσω του και κάποια τραγούδια που ιστορικά θα θεωρούνται κλασικά. Ήταν μια μόδα όμως, όπως είναι σήμερα η Trap. Τώρα το ροκ ανήκει και πάλι στο underground, όπως ήταν τα πράγματα πριν να κάνει επιτυχία. Έχει το κοινό του, είναι όμως πια μικρό. Το ίδιο θα γίνει και με την Trap.
“Ε”: Αναπολείς καθόλου τις παλιές εποχές του ’80 και του ’90; Ήταν καλύτερα τα πράγματα τότε μουσικά;
Δε θα πω καλύτερα, αλλά ένιωθες πως τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται. Τώρα έχω την αίσθηση πως έχουν γίνει τα πάντα. Έχει κλείσει ο κύκλος, έχουν γίνει όσα πειράματα θα μπορούσαν να γίνουν. Ακούω καινούργια πράγματα με στυλ, ύφος, καλοφτιαγμένα κ.τ.λ., τα οποία όμως χάνονται μέσα στις άπειρες κυκλοφορίες και πληροφορίες. Φαίνεται πως δεν έχουν το ειδικό βάρος και τη σημαντικότητα έργων του παρελθόντος. Επίσης, παλιότερα νομίζω πως η μουσική και η τέχνη γενικότερα είχαν μια πολύ πιο σημαντική θέση στη ζωή του μέσου ανθρώπου. Τώρα έχω την αίσθηση πως αυτό δεν ισχύει.
“Ε”: Ο πολιτιστικός χώρος ήταν και είναι από τους πλέον πληγέντες της πανδημίας. Θεωρείς ότι η πολιτεία στήριξε όπως θα έπρεπε τους καλλιτέχνες; Τι παραπάνω θα μπορούσε να έχει κάνει;
Προσωπικά διαφωνώ με την διαχείριση της πανδημίας παγκόσμια, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Θεωρώ πως η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται και δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τον πολιτισμό. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει πρώτα από όλα είναι να μην διχάζει τον κόσμο, να μην καταργεί ελευθερίες την μία μετά την άλλη, να μη φτωχοποιεί. Οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως φαίνεται να θέλουν το αντίθετο. Έναν πολίτη υπόδουλο, εξαρτώμενο, άβουλο και φοβισμένο.
“Ε”: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των De Facto; Πότε θα σας ξαναδούμε επί σκηνής;
Πριν 2-3 μήνες κυκλοφόρησε το νέο album μας “Ημερολόγιο”, το οποίο θέλουμε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά. Τα πράγματα με τις συναυλίες είναι ακόμα δύσκολα. Ελπίζω να εξομαλυνθούν και να μπορέσουμε να παίξουμε σύντομα αυτά τα καινούργια τραγούδια, ζωντανά.
“Ε”: Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να αφήσεις στα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το μουσικό τους ταξίδι;
Να προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με τα τραγούδια τους, να μην τα παρατάνε και να κάνουν αυτό που πιστεύουν, χωρίς εκπτώσεις…
To νέο album των De Facto “Ημερολόγιο” κυκλοφορεί σε μορφή cd και ψηφιακά σε Spotify, Itunes κ.τ.λ.
Για να παραγγείλετε το cd, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο losdefactos@gmail.com ή στις σελίδες του συγκροτήματος σε facebook και instagram.
Δείτε το νέο single “Τώρα” στο YouTube
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη “Εδεσσαϊκή” στις 7/8/2021