Φίλιππος Γκιούρος: “θεωρώ ότι πρέπει να είμαι χρήσιμος …και όχι αρεστός ή απαραίτητος”

Συνεντέυξεις

Υπηρετεί το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδώ και 11 χρόνια, και, ήδη, διανύει την τρίτη θητεία του, στη νευραλγική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο λόγος για το νομικό, Φίλιππο Γκιούρο, τον Ανθρωπο, σήμερα, της στήλης μας, που, στη φιλική κουβέντα, που είχαμε, μας ανοίγει την καρδιά του και μιλά για την ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “…είναι ένα γοητευτικό ταξίδι προσφοράς, συνεργασίας και δημιουργίας” αναφέρει στην “ε”, καλώντας τους δημότες να συμμετέχουν στα δρώμενα του Δήμου. “Το έχω πει αρκετές φορές, αλλά δε θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω. Ονειρεύομαι μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους δημότες στα δρώμενα του δήμου, γιατί αφορούν εμάς και γίνονται για εμάς.”

Μιλά, επίσης, και για το συνάδελφό του στο δημοτικό συμβούλιο, Γιάννη Μουράτογλου, “ένα πρόσωπο”, όπως αναφέρει, “με μακρά ιστορία στα αυτοδιοικητικά του Δήμου μας, ο οποίος με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θητεύοντας και σε υψηλόβαθμες θέσεις στην ΚΕΔΕ, έχει βοηθήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο μεταφέροντας τόσο γνώσεις, όσο και πληροφορίες.”

Συζητώντας θέματα της επικαιρότητας, ζητήσαμε την άποψή του για το μεταναστευτικό και την ενδεχόμενη μετακίνηση Αφγανών στην Ευρώπη … μέσω της Ελλάδας. “Η κατάσταση με το μεταναστευτικό είναι για μία ακόμη φορά ανησυχητική!”, δηλώνει, ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία πως “η χώρα μας θα τα καταφέρει. Το μεταναστευτικό μας πλήγωσε, ίσως μας πληγώσει κι άλλο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το βάλουμε κάτω ή ότι δε θα τα καταφέρουμε.”

Το “μενού” της συζήτησης περιλάμβανε και άλλα θέματα, ενδιαφέροντα· και, σίγουρα, διαβάζοντας τη συνέντευξη θα αποκομίσετε γνώσεις, τόσο για ενδιαφέροντα νέα που αφορούν το Δήμο μας, όσο και για τον Ανθρωπο, Φίλιππο Γκιούρο, που εξομολογείται, μέσω της “ε”, πως θέλει να είναι “χρήσιμος …. και όχι αρεστός ή απαραίτητος”. 

“Ε”: Φίλιππε, διανύεις την τρίτη θητεία σου στη θέση του Προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. 
Ποιά ήταν η καλύτερη στιγμή σου και ποιά η χειρότερη;  
– Δε νομίζω ότι θα ξεχώριζα ιδιαίτερα κάποια στιγμή ως θετική ή αρνητική. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές αποφάσεων με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, που καθόρισαν το μέλλον και την πορεία του Δήμου. Επίσης, διαδραματίστηκαν και μοναδικά γεγονότα που καταγράφονται στην τοπική ιστορία και ο κριτής του μέλλοντος δικαιούται να τα χαρακτηρίσει.  

“Ε”: Δεδομένου ό,τι ο Δήμος Έδεσσας και, δη, το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρείται, θα μπορούσαμε να πούμε, δεύτερο “σπίτι” σου, υπήρχαν άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, που σε στιγμάτισαν με την εμπειρία τους, τις συμβουλές και παραινέσεις τους; 
– Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι, που υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση, το κάνουν από αγάπη για τον τόπο και τους συμπολίτες τους. 
Με αυτή την έννοια όλοι οι αυτοδιοικητικοί μπορούν να προσφέρουν και φυσικά ακούω προσεκτικά τη συμβουλή τους και τη γνώμη τους, όπως ακούω προσεκτικά τις γνώμες όλων των συμπολιτών μας, γιατί όλοι οι καλοπροαίρετοι μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας μας.  
Θα σταθώ ιδιαίτερα, όμως, σ’ ένα πρόσωπο με μακρά ιστορία στα αυτοδιοικητικά του Δήμου μας, το Γιάννη Μουράτογλου, ο οποίος με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θητεύοντας και σε υψηλόβαθμες θέσεις στην ΚΕΔΕ, έχει βοηθήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο μεταφέροντας τόσο γνώσεις, όσο και πληροφορίες. 
Θέλω, όμως να τονίσω ότι δε θεωρώ το Δημοτικό Συμβούλιο «δεύτερο σπίτι μου», γιατί γνωρίζω ότι είναι ένας θεσμός που υπηρετώ με αγάπη και αφοσίωση, αλλά αυτή η σχέση δεν έχει στοιχεία μονιμότητας. Θα είμαι σε αυτήν την θέση όσο οι συμπολίτες μου και οι συνάδελφοι με τιμούν με την ψήφο τους, αλλά και όσο πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. 

“Ε”: Όντας σ’ αυτό το νευραλγικό πόστο, όλα αυτά τα χρόνια, σίγουρα, θ’ ακούς παράπονα, απ’ τους συνδημότες σου. Ποιό είναι αυτό που ακούς συχνότερα και τι σκοπεύεις να κάνεις για την επίλυσή του; 
– Δε θα έλεγα ότι ακούω παράπονα, αλλά αιτήματα. Και μ’ αρέσει αυτή η αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει το ρόλο μας και εκφράζει δίκαια αιτήματα, όπως επίσης καταθέτει και προτάσεις! Συζητώντας και ακούγοντας με προσοχή τα αιτήματα και τις προτάσεις των πολιτών μπορούμε να συνθέσουμε ιδέες και να προχωρήσουμε τα πράγματα ένα βήμα μπροστά.  
Βέβαια, το κάθε αίτημα είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος αντιμετώπισής του. Το σημαντικό είναι να ασχοληθείς με όλα τα αιτήματα, διότι κάτι που φαντάζει για σένα μικρού ενδιαφέροντος για τον πολίτη, που το ζητάει, μπορεί να είναι πολύ σημαντικό και η επίλυσή του θα τον ανακουφίσει άμεσα. Αυτός είναι κι ένας από τους σημαντικούς ρόλους της Αυτοδιοίκησης, να είναι κοντά στον κόσμο και να προσπαθεί να λύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών.  

“Ε”: Προ κορωνοϊού, στις δια ζώσης συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, δεν υπήρχε ενδιαφέρον απ’ τους δημότες να τις παρακολουθήσουν, ενώ, σήμερα, με τις τηλεδιασκέψεις, μέσω Youtube, παρατηρούμε πως οι προβολές είναι εκατοντάδες. Μήπως, τελικά, θα πρέπει να παραμείνει αυτό το “καθεστώς” των τηλεδιασκέψεων, που, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημοτών;  
– Πολλοί συμπολίτες μας δε γνωρίζουν ακόμα ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάζονταν σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από το κανάλι του δήμου μας στο διαδίκτυο (https://www.youtube.com/channel/UCjroFlRrjConmudFLpIE2lw) πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Είχαμε φροντίσει να προμηθευτούμε εγκαίρως τον απαραίτητο εξοπλισμό και, ενώ πραγματοποιούσαμε τις συνεδριάσεις δια ζώσης, αναμεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Έδεσσας ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για τις τηλεδιασκέψεις, καθώς είχε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και το λογισμικό, καθώς και την τεχνογνωσία για να τις πραγματοποιήσει.  
Προσωπικά, θεωρώ τις νέες τεχνολογίες σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και της λειτουργίας της τοπικής δημοκρατίας. Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είμαι περήφανος, διότι ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις τηλεδιασκέψεις και, όταν οι υπόλοιποι δήμοι έψαχναν να βρουν τις τεχνικές λύσεις για τις τηλεδιασκέψεις, εμείς από την πρώτη στιγμή λειτουργούσαμε κανονικά. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κι άλλο τις νέες τεχνολογίες, διότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

“Ε”: Θα σε δούμε ξανά υποψήφιο στις επόμενες εκλογές;  
– Η απόφαση αυτή σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και ειδικότερα από τα θετικά ή αρνητικά μηνύματα του κόσμου που λαμβάνω, αλλά και από το άμεσο περιβάλλον μου, θα κριθεί η επόμενη υποψηφιότητά μου. 
Σίγουρα, πάντως, μια υποψηφιότητα δεν πρέπει να είναι δεδομένη, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να είμαι χρήσιμος, για να μπορώ να ολοκληρώνω την υποχρέωση που αναλαμβάνω και όχι αρεστός ή απαραίτητος. 

“Ε”: Με το χέρι στην καρδιά, έχεις μετανιώσει, που ασχολήθηκες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; 
– Κατηγορηματικά όχι!  
Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα γοητευτικό ταξίδι προσφοράς, συνεργασίας και δημιουργίας. Το πολύ σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι όλα αυτά αφορούν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. 
Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση βλέπουμε τις ιδέες μας και τις προσπάθειές μας να υλοποιηθούν, να παράγουν άμεσα αποτελέσματα και να βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται, όταν πετυχαίνουν οι ιδέες μας και υλοποιούνται οι πολιτικές μας, είναι απερίγραπτα, διότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στους συμπολίτες μας και επηρεάζουν θετικά τις ζωές όλων μας.

“Ε”: Φίλιππε, η πατρίδα μας διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο, με το μεταναστευτικό. Σε ανησυχεί αυτή η κατάσταση με το νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν; Πιστεύεις ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει;  
– Η κατάσταση με το μεταναστευτικό είναι για μία ακόμη φορά ανησυχητική!  
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια «συνηθίσαμε» τα καραβάνια των μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, που την θεωρούν πύλη εισόδου στον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη. Πρόκειται για μία τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, που δεν οφείλεται πάντα στις πολεμικές συρράξεις που πραγματοποιούνται στην Μέση Ανατολή, αλλά σε ευρύτερες γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές. 
Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη – για μία ακόμη φορά – να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μάλιστα, η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών φάνηκε ότι είναι ένας μύθος και εν πολλοίς η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, σχεδόν, μόνη της το πρόβλημα, αφού και η ίδια ξεπέρασε τις ιδεολογικές της στρεβλώσεις και παλινωδίες. 
Το μεταναστευτικό είναι περίπλοκο και σχετίζεται με την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση και τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό και τους μετανάστες ως εργαλεία, ως πιόνια στη σκακιέρα, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη. 
Σε ότι αφορά στη χώρα μας είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει. Το μεταναστευτικό μας πλήγωσε, ίσως μας πληγώσει κι άλλο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το βάλουμε κάτω ή ότι δε θα τα καταφέρουμε.  

“Ε”: Θα ήθελες, Φίλιππε, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, να απευθύνεις κάποιο μήνυμα στους δημότες μας; 
– Το έχω πει αρκετές φορές αλλά δε θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω. Ονειρεύομαι μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους δημότες στα δρώμενα του δήμου, γιατί αφορούν εμάς και γίνονται για εμάς.  
Είναι πολύ απογοητευτικό σχεδόν σε όλες τις κάθε είδους δράσεις ή εκδηλώσεις να αντικρίζεις, διαρκώς, τα ίδια λίγα πρόσωπα. Η ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας θα μπορούσε να ξεκινά από την απλή παρακολούθηση των συνεδριάσεών μας και να καταλήγει σε παρεμβάσεις και διορθώσεις για τα κακώς κείμενα, αυτά που δεν ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία των κοινωνικών «θέλω». 
Πρέπει να συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτιστικές – πολιτισμικές – κοινωνικές εκδηλώσεις, γιατί αυτή είναι και η ανταμοιβή των δημιουργών και των συντελεστών τους.  
Είναι πολύ ωραίο να παρακολουθούμε τα δρώμενα όλων των φορέων που διεξάγονται στο Δήμο μας και να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, από την άνεση του καναπέ μας ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που σε υπερβολική χρήση, τελικά, μας κάνουν κακό.  
Η άμεση επαφή είναι η πραγματική ζωή και όχι η εικονική που ζούμε πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού τηλέφωνου.
Σας ευχαριστώ, για την φιλοξενία και εύχομαι καλό αποκαλόκαιρο και καλό φθινόπωρο!

Μαρία Στεφ. Βαγουρδή