Εθνική Ελλάδος: Ήττα στη Στοκχόλμη – Μόνο με “θαύμα” η πρόκριση στο Μουντιάλ

Αθλητικά

Η Ελλάδα ηττήθηκε χθες το βράδυ με 2-0 στη Στοκχόλμη από τη Σουηδία για την 8η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και πλέον η πρόκριση φαντάζει με άπιαστο όνειρο. Η γαλανόλευκη έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, αλλά γκολ δεν έβαλε ποτέ. Στο δεύτερο υπέπεσε σε σοβαρά λάθη στην άμυνα και γνώρισε την ήττα, την πρώτη μετά από ακριβώς δύο χρόνια (από την Ιταλία η προηγούμενη). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει πλέον ελάχιστες ελπίδες για τη 2η θέση.

Δοκάρια και ευκαιρίες η Ελλάδα

Δεν υπήρξε ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Εθνικής που να μην έκανε στο γήπεδο αυτά που έπρεπε για να περιοριστεί η Σουηδία. Καταπληκτικό 45λεπτο με δύο δοκάρια και οκτώ τελικές για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην κατάμεστη Friends Arena, την ίδια ώρα που οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα μακρινό σουτ στα πρώτο μισό, αυτό του Φόρσμπεργκ που μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος.

Ο Τσιμίκας λειτούργησε εξαιρετικά ως αριστερός στόπερ, ενώ σε φάση επίθεσης έπαιρνε μέτρα και έδινε βοήθειες στον Γιαννούλη αριστερά. Το ίδιο έκανε στη δεξιά πλευρά ο Χατζηδιάκος για τον Ανδρούτσο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ο Μασούρας έφευγε ταχύτατα στην πλάτη των Σουηδών και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο μπελά που κλήθηκε διαχειριστεί η ομάδα του Γιάνε Άντερσον. Ακυρωθέν γκολ στο 4′ λόγω οφσάιντ, δοκάρι στο 21′ (η φάση ξεκίνησε από φοβερή αμυντική προσπάθεια του Γιαννούλη και εξαιρετική μπαλιά του Μπακασέτα), ενώ στο 39′ έκανε φοβερό γύρισμα από δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Παυλίδη χτύπησε στο οριζόντιο.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Όλσεν, που έκανε διαρκώς καθυστερήσεις, έδιωξε με υπερέντση τον κεραυνό του Μπακασέτα.

Σαστισμένοι έπαιζαν οι Σκανδιναβοί απέναντι στη «γαλανόλευκη», η οποία αγωνίστηκε με καταπληκτική αμυντική προσήλωση και με τον Μπουχαλάκη να αλλάζει γήπεδο με μοναδικό τρόπο. Η τριάδα της άμυνας αναχαίτισε σε απόλυτο βαθμό τον Ίσακ και τον Κουάισον, ενώ ο Σιώπης με τον Μπακασέτα έβαζαν με τέτοιο τρόπο το σώμα τους ώστε είτε να αποσπούν τη μπάλα από τον αντίπαλο, είτε να κάνουν σωστά φάουλ για να σταματήσουν τους μεσοεπιθετικούς της Σουηδίας. Ακόμα και την κατοχή είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την ολοκλήρωση 45 λεπτών (45% – 55%).

Η Σουηδία τιμώρησε τα λάθη της άμυνας

Όσο μυαλωμένο παιχνίδι έκανε στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική, άλλα τόσα σοβαρότατα λάθη έκανε στο δεύτερο. Στο 56′ ο Μπουχαλάκης έκανε πάσα στον Κουάισον και το σουτ που επιχείρησε ο Σουηδός φορ υποχρέωσε σε πολύ δύσκολη απόκρουση τον Βλαχοδήμο. Δύο λεπτά αργότερα ο Μαυροπάνος έπεσε άτσαλα πάνω στον Ίσακ, τον ανέτρεψε ξεκάθαρα και ο Γερμανός διαιτητής Tobias Stieler καταλόγισε πέναλτι. Ο Φόρσμπεργκ στο 59′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από την άσπρη βούλα και έγραψε το 1-0. Από εκείνο το σημείο αποσυντονίστηκε πλήρως η ομάδα του Τζον Φαν’τ Σχιπ. Δέκα λεπτά μετά το γκολ του Φόρσμπεργκ, ήρθε και νέο δώρο από την ελληνική ομάδα.

Ο Όλσεν έκανε βολέ, ο Χατζηδιάκος δεν λειτούργησε σωστά, υπήρξε ασυνεννοησία με Βλαχοδήμο και Μαυροπάνο, ο Ίσακ επωφελήθηκε, πλάσαρε μέσα από την περιοχή και σκόραρε για το 2-0 στο 69′.

Χρειάστηκε να μπει και δεύτερο γκολ από τους Σουηδούς για να αντιδράσει από τον πάγκο ο Ολλανδός προπονητής, ρίχνοντας στο ματς Τζόλη και Πέλκα, αλλά ήταν αργά. Οτιδήποτε κι αν έκανε από τον πάγκο ο ομοσπονδιακός προπονητής, δεν στάθηκε ικανό ούτε καν να αλλάξει εικόνα προς το καλύτερο. Τα λεπτά που είχαν απομείνει ήταν απλά διαδικαστικά. Χωρίς η Σουηδία να είναι καλύτερη, τιμώρησε την Ελλάδα που έκανε αμυντικά λάθη και που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Χατζηδιάκου στο 86′.

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Κραφτ, Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον, Όλσον, Φόρσμπεργκ (87′ Μ. Όλσον), Έκνταλ (81′ Καγιούστε), Κλάεσον (82′ Σβάνμπεργκ), Κουάισον (87′ Γκιόκερες), Ίσακ.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Γιαννούλης (84′ Λημνιός), Μπουχαλάκης, Σιώπης (71′ Πέλκας), Μπακασέτας, Μασούρας (71′ Τζόλης), Παυλίδης (75′ Δουβίκας).

Βαθμολογία
1. Σουηδία 15 (σε 6 αγώνες) Γκολ 12-3 (+9)
2. Ισπανία 13 (σε 6 αγώνες) Γκολ 13-5 (+8)
3. Ελλάδα 9 (σε 6 αγώνες) Γκολ 7-6 (+1)
4. Γεωργία 4 (σε 7 αγώνες) Γκολ 4-11 (-7)
5. Κόσοβο 4 (σε 7 αγώνες) Γκολ 4-14 (-10)