ΥΦΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου: Με τη βοήθεια της επιστήμης … ταχύτερη η αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας

Αγροτικά

Δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων που υποδέχτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.  

Στη συνάντηση μετείχαν ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ευάγγελος Χριστοφόρου, οι Σύμβουλοι –Γεωπόνοι του «Βιοκυκλικού Πάρκου» Ιωάννης και Λυδία Άιζενμπαχ και επιστημονικοί σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν δράσεις για τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και επεσήμανε πως «η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας». 

Από τη πλευρά τους, οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα συμπαγές βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που στηρίζεται σε τρεις (3) πυλώνες: Την πιλοτική δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων με τη χρήση Βιοκυκλικού χουμοχώματος (προέρχεται από τη μέθοδο της βιοκυκλικής κομποστοποίησης), τη χορήγηση χουμοχώματος κατά τη διαδικασία της αναδάσωσης και την επιφανειακή χορήγηση χουμοχώματος για την αναβλάστηση των καμένων εκτάσεων.  

Επιπλέον, διερευνήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής μέτρων σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα όπως είναι η δημιουργία μονάδας Βιοκυκλικής Κομποστοποίησης στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, η ανέγερση θερμοκηπίου νέας τεχνολογίας και η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (κηπευτικών) με τη χρήση χουμοχώματος, είτε υπαίθρια είτε σε θερμοκήπια. 

Σημειώνεται πως με τη χρήση χουμοχώματος, η αναδάσωση επιτυγχάνεται ταχύτερα και ιδιαίτερα, τα ριζικά συστήματα όλων των φυτών αναπτύσσονται 2 έως 3 φορές περισσότερο, με αποτέλεσμα την καλύτερη συγκράτηση των εδαφών.  

Μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε ταχεία επανάληψη των συζητήσεων και διαρκής συνεργασία.

Ετικέτα: