Φ.Σ.Ε. “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”: Ο Σύλλογος που προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της Εδεσσας

Συνεντέυξεις

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Εδεσσας “Μέγας Αλέξανδρος”· ο ιστορικότερος Σύλλογος της πόλης, με το πλούσιο παρελθόν και έργο, που περιλαμβάνει πολυάριθμες δράσεις και εκδηλώσεις.
Και μπορεί, τα τελευταία χρόνια, να παραμένει άστεγος, αφού δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες στο “σπίτι” του, όμως, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να προσφέρει πολιτισμό στην τοπική κοινωνία.

Μια “οικογένεια” είναι, άλλωστε, όλα τα μέλη του και στόχος τους να προσφέρουν, μέσα από νέες ιδέες και προτάσεις, υψηλό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό έργο.
Εργο, που θα κληρονομήσουν ως παρακαταθήκη και οι νεότεροι της Εδεσσας και της ευρύτερης περιοχής και αυτό πρεσβεύει, άλλωστε, και η τελευταία έκδοση του Συλλόγου, που φέρει τον τίτλο “Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της”.

Περισσότερα γι’ αυτό το εγχείρημα, μας λέει ο Πρόεδρός του, Γιάννης Χατζηπέγιου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

“Ε”: Μιλήστε μας κε Γιάννη, για την έκδοση του βιβλίου, με τίτλο “Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της”. 
Ηταν μια “ανάγκη” και μια επιθυμία του Συλλόγου να διασωθεί και να συντηρηθεί η λαϊκή παράδοση; 
– Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Εδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» στη σειρά των εκδόσεών του, θεώρησε απαραίτητη την ύπαρξη της συλλογής αυτής στη βιβλιογραφία του. Η συλλογή αυτή αφορά την Έδεσσα, Αλμωπία και τα περιβάλλοντα χωριά.  
Πρόκειται για μία εμπλουτισμένη, εικονογραφημένη και σχολιασμένη έκδοση, που έχει σα στόχο την ανατροφοδότηση της μνήμης με τα μνημεία του λόγου. 
Η αρχική συλλογή των 30 παραμυθιών είχε εκδοθεί το 1997. 
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και ευτράπελες διηγήσεις που διασώθηκαν και με τη σειρά τους καταγράφηκαν.  
Η επιλογή και καταγραφή των παραμυθιών έχει γίνει από την φιλόλογο κα Καίτη Τζώγα – Βέττα. 
Η εμπλουτισμένη δεύτερη έκδοση διαθέτει δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις από την πρώτη. 
Η κα Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, με βασικό εργαλείο τον διεθνή κατάλογο παραμυθιών, ATU (Aarne – Thomson – Uther), προχώρησε στην κατάταξη των παραμυθιών. 
Η κατάταξη αυτή επιτρέπει να αποδώσουμε σε αυτά τα παραμύθια τις διεθνείς τους διαστάσεις μέσα από τις τοπικές τους παραλλαγές. 
Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά την εικονογράφηση του βιβλίου από τον ζωγράφο Ιωάννη Πρώιο, ο οποίος απέδωσε με εξαιρετικό ταλέντο τα ξωτικά και τους ήρωες των παραμυθιών. 

“Ε”: Κι όταν πήρατε στα χέρια σας το βιβλίο, τι συναισθήματα σας δημιουργήθηκαν; 
– Μεγάλη χαρά. Με πολλή αγάπη και έγνοια παραδίδουμε τα παραμύθια στους φυσικούς αποδέκτες τους. Στους απογόνους των παραμυθάδων, οι οποίοι τη δεκαετία του ενενήντα παρέδωσαν στη γλώσσα τους, παραμύθια, παραδόσεις, επικές διηγήσεις που είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. 
Τα παραμύθια διηγήθηκαν άνθρωποι γεννημένοι την δεκαετία του 1920, που τα είχαν ακούσει από γονείς και παππούδες γεννημένους το 1880. 
Οι άνθρωποι αυτοί μας πρόσφεραν, στα πολύτιμα αυτά παραμύθια, ιστορικά και εθνολογικά στοιχεία. 

“Ε”: Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, παρατηρούμε ότι υπάρχουν καταγραφές από αρκετά χωριά της περιοχής μας, καθώς και της Αλμωπίας. Εσάς προσωπικά ποιό είναι αυτό που σας εντυπωσίασε περισσότερο και γιατί; 
– Ανήκουμε στην τελευταία, ίσως, γενιά που πρόλαβε και άκουσε τα παραμύθια αυτά. Τέσσερα από τα παραμύθια αυτά είχα την τύχη να τα ακούσω από τον παππού μου και τη μητέρα μου. 
Στο παραμύθι «Η μάγισσα και τα τρία ορφανά» διαπιστώσαμε πόσο «συγγενικά» είναι με τα παραμύθια του «Κοντορεβυθούλη» αλλά και του «Χάνσελ και Γκρέτα». 

“Ε”: Και μετά την έκδοση των βιβλίων “Με τα μάτια των ξένων – Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα” και “Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της”, υπάρχουν σχέδια για επικείμενες δράσεις σας; 
– Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα σήμερα είναι η περάτωση εργασιών του κτιρίου.  Δυστυχώς, χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος για να γυρίσει ο Σύλλογος στο «σπίτι» του. 
Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των Εδεσσαίων, αλλά και φίλων του Συλλόγου για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. 
Ανεξάρτητα από αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργάζεται με επιμονή και πολλή προσοχή για να δίνει στον τόπο μας, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Όσο για τις εκδόσεις σχεδιάζουμε μία νέα έκδοση, η οποία σίγουρα θα δώσει καινούριες χαρές στους αναγνώστες των εκδόσεων του Συλλόγου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας.