Το βιβλίο «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της» (έκδοση Φ.Σ.Ε.”Μ. Αλέξανδρος” – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας, Έδεσσα 2021), εκτύπωση: Σ. Βαγουρδής ΑΒΕΕ (τηλ. 23810 25019), παρουσιάστηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου διαδικτυακά, μέσω του youtube.
Όλο το βίντεο από την εκδήλωση εδώ
Στην αρχή ο Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος», αναφέρθηκε στην έκδοση του Συλλόγου, που περιλαμβάνει 50 παραμύθια (2 μεταφρασμένα και στα αγγλικά) από την Έδεσσα και την περιοχή της.
Τα παραμύθια αυτά, που έλεγαν γιαγιάδες και παππούδες στα εγγόνια τους, κατέγραψε το 1997 η κ. Καίτη Τζώγα Βέττα με μια ομάδα μαθητών και μαθητριών της στο 1ο Γυμνάσιο Έδεσσας. Η πρώτη εκείνη έκδοση, με τη φροντίδα του Συλλόγου επανεκδόθηκε και εμπλουτίστηκε.
«Η έκδοση αυτή έγινε προσπάθεια να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές» και «εμπλουτίστηκε από την εκπληκτική εικονογράφηση του ζωγράφου Γιάννη Πρώϊου».
Επιπλέον «έγινε κατάταξη των παραμυθιών με βάση τον κατάλογο ATU (ένα εργαλείο για τους ανθρώπους με επιστημονικό ενδιαφέρον) από την κοιν.ανθρωπολόγο Αίγλη Μπρούσκου. Ο κώδικας αυτός χρησιμοποιείται για την κατάταξη των παραμυθιών σε έναν διεθνή κατάλογο» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
«Ουσιαστικά βγάζει τα παραμύθια από την αφάνεια». Και συνεχίζει: «Η δύναμη του προφορικού λόγου δε μπορεί να συγκριθεί με την γραπτή αποτύπωση των παραμυθιών, δεν αποδίδει το χρώμα» όμως «διασώζεται το πνεύμα και το μήνυμα του παραμυθιού».
Η κ. Καίτη Τζώγα Βέττα ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας, έχει συγγράψει βιβλία που παραπέμπουν στην παράδοση της Έδεσσας. Αναφέρθηκε στην πρώτη έκδοση του βιβλίου, στην αγωνία της για την καταγραφή και τη διάσωση του συλλεγόμενου υλικού.
«Τα παραμύθια είναι οι ρίζες μας, ο τόπος μας, αυτό που μας ενώνει… είναι μια κοινή μας κληρονομιά», σημειώνει μεταξύ άλλων η συγγραφέας.
Στη διαδικτυακή συνάντηση, μίλησε μέσω zoom, η κοινωνική ανθρωπολόγος – συγγραφέας κ. Αίγλη Μπρούσκου που επιμελήθηκε το επίμετρο και πραγματοποίησε την κατάταξη των παραμυθιών κατά ATU (διεθνής κατάλογος παραμυθιών). Μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία, ένα εργαλείο παγκόσμιο που απευθύνεται στους ερευνητές όλου του κόσμου, «για να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο της παγκοσμιότητας των παραμυθιών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Οι επώνυμοι παραμυθάδες (όσοι και όσες διηγήθηκαν τα παραμύθια και αναφέρονται στον τόμο αυτό) δίνουν στα παραμύθια το εθνολογικό και ιστορικό τους πλαίσιο», υπογράμμισε η κ. Μπρούσκου, μεταξύ άλλων.
Παραμύθια από το βιβλίο διάβασε η θεατρολόγος κ. Μαρία Κρεμμύδα, η οποία ερμήνευσε το κείμενο, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα, γεμάτο συναισθήματα και εικόνες, μεταφέροντας το κοινό στον κόσμο των παραμυθιών.
Ο Ιωάννης Α. Πρώιος, ζωγράφος, απέδωσε με τα πινέλα και τα χρώματα του, τα παραμύθια του τόμου, ζωντανεύοντας τους ήρωες των παραμυθιών.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση αναφέρθηκε στην διαδικασία απεικόνισης των παραμυθιών στο πως έκανε εικόνες «τα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας».
«Ήθελα να εικονογραφήσω τα παραμύθια και παράλληλα να είμαι συνεπής απέναντι στις προγονικές μνήμες…» είπε ο κ. Ι. Πρώϊος.
Εκθεση ζωγραφικής
Η έκθεση των έργων του βιβλίου από τον εικαστικό Ιωάννη Α. Πρώιου λειτουργεί έως τις 14 Νοεμβρίου, καθημερινά τις ώρες: 17:00 – 21:00, Σάββατο – Κυριακή: 10.30-13:00 & 17:00 – 21:00 (Παρθεναγωγείο, Έδεσσα).
Στην έκθεση ισχύουν και τηρούνται όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας: είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νόσησης, ή rapid/pcr test.
Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας, καθώς και τους: Γρηγόρη Διγγόλη (υπεύθυνο πληροφορικής Δήμου Έδεσσας), Δημήτρη Μπέλμπα (ηχολήπτη), Τρύφωνα Κίτσο (φωτογράφο, εικονολήπτη), ομιλητές και ομιλήτριες.
Πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου:
Τηλέφωνο: 6976 278 000
Εmail: megasalexandrosedessas@gmail.com