Ν. Τζανάκης: Γιατί δεν πρέπει να πάμε σε καθολικό lockdown

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Την εκτίμηση ότι το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ εξέφρασε το πρωί της Τρίτης ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας, παράλληλα, τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, δεν θα πρέπει η χώρα να πάει σε καθολικό lockdown

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες. Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.   

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown . Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». 

Δήλωσε πως «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, ίσως και έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». 

«Tα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα, στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης. 

Ως προς το ενδεχόμενο για καθολικό απαγορευτικό, εξέφρασε την απόψη δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά, αντίθετα, αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». 

«Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60», σημείωσε. 

Υπάρχει όμως, επισήμανε ο καθηγητής, έλλειψη στόχευσης στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «Κάναμε προτάσεις όπως να πάμε πόρτα – πόρτα στους ανεμβολίαστους μέσω οικογενειακών γιατρών, και να δώσουμε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα μήπως και κινητοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους». 

«Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»

«Σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας» σημείωσε από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, επίσης στον ΣΚΑΪ. 

Δήλωσε πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό πως «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «από τους εμβολιασμένους νοσηλευόμενους δεν υπάρχει κανένας με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

«Δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο». 

«Πάνω από 60 οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και με υποκείμενα. Πεθαίνουν εμβολιασμένοι κυρίως μεγάλης ηλικίας όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο με υποκείμενα που σχετίζονται πολύ με την άμυνα τους» εξήγησε. 

Το ποσοστό, σημείωσε, είναι 75% εμβολιασμένοι – 25% ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID. 82% – 18% σε ΜΕΘ COVID. «Οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν σελφ τεστ ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς» τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης.