Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ν.Δ. Πέλλας, Γιώργου Καρασμάνη, αναφέρει τα εξής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
«ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»!
• ΖΗΤΗΣΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΓΙΑ ΧΥΜΟ
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την παρουσίαση από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδίου για την νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Ο πρώην Υπουργός επισήμανε τη σημαντική τόνωση της εθνικής μας οικονομίας από τα είκοσι (20) δις ευρώ κοινοτικών πόρων, καθώς και το ότι διατηρούνται οι τρεις αγρονομικές Περιφέρειες που, επί υπουργίας του ιδίου είχαν καθοριστεί ως η καλύτερη επιλογή, με την κάθε μια εξ αυτών να έχει το δικό της δημοσιονομικό όφελος. Όπως, πχ, η Περιφέρεια δενδρωδών καλλιεργειών (ροδάκινο, κεράσι, μήλο, αχλάδι, κλπ) που, αν δεν υπήρχε, θα διαιωνιζόταν η αδικία να μην παίρνουν οι παραγωγοί τους επιδοτήσεις.
Τόνισε δε, ότι χάρη στα δικαιώματα ενισχύσεων των παραγωγών ελιάς, καπνού, σταφίδας, βαμβακιού αλλά και των κτηνοτρόφων, εισρέουν κάθε χρόνο δύο δις ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις από τις οποίες επωφελούνται οι νέοι και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες.
Βάσει αυτής της πολιτικής που εφαρμόσαμε, υπογράμμισε, αυξήθηκαν τα ατομικά δικαιώματα κατά 25% για τους νέους αγρότες ενώ, επίσης, είχαμε αυξήσει την αξία των ατομικών δικαιωμάτων τους μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος για κάθε Περιφέρεια.
Το δεύτερο όμως σκέλος της απόφασης, δεν το εφάρμοσε η επόμενη Κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευτεί να το πράξει.
Διευκρίνισε ότι προτιμήθηκε τότε η σταδιακή σύγκλιση, προκειμένου να μην υπάρξει ¨βίαιη¨ σύγκλιση και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, για να μπορέσει κάθε αγρότης να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και να αποτραπεί η γενικότερη εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Μια πολιτική δίκαιη και ρεαλιστική που συνεχίζεται μέχρι το 2026 – όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει.
Ο πρώην Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις – που εξακολουθούν να παραμένουν – υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο και εισόδημα για τους αγρότες που θα επιλέξουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, με στόχο να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα κάποιων καλλιεργειών – και, βεβαίως κατ’ επέκταση – τη βελτίωση και στο εμπορικό μας ισοζύγιο στα προϊόντα τους όπως πχ τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους και επάρκεια ζωοτροφών.
Επισήμανε ότι, ατυχώς, σε κάποιες από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν έγινε σωστή διαχείριση. Όπως πχ στο βιομηχανικό ροδάκινο για χυμό ή τα τεύτλα με συνέπεια να μη μπορέσουμε να απορροφήσουμε και, συνεπώς, να αναγκαστούμε να επιστρέψουμε πολύτιμους κοινοτικούς πόρους στα κοινοτικά ταμεία – παρά τις συνεχείς και επίμονες δικές του παρεμβάσεις.
Το σημαντικότερο είναι ότι στην παρέμβασή του ο πρώην Υπουργός ζήτησε να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο για το οποίο ο ίδιος ως Υπουργός είχε προγραμματίσει να το συμπεριλάβει στην αναθεώρηση του 2017, καθώς το 2014 δεν το επέτρεπαν οι κοινοτικοί Κανονισμοί, που τότε προέβλεπαν μείωση των καλλιεργειών, των τιμών και του εισοδήματος.
Όπως ακόμη, είχε τότε προγραμματιστεί με την αναθεώρηση του 2017 να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βιομηχανικό ροδάκινο για χυμό. Ως προς το επιτραπέζιο, λόγω του ότι μειώνονται και η καλλιέργεια και οι τιμές – συνεπώς και το εισόδημα – δηλαδή διαπιστώνεται φθίνουσα πορεία του κλάδου – μπορούμε και επιβάλλεται να διεκδικήσουμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που οι Κανονισμοί πλέον το επιτρέπουν.
Ο Γιώργος Καρασμάνης διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μείωση του προϋπολογισμού που αφορά την αντιπαγετική και αντιχαλαζική προστασία.
Και ζήτησε να θωρακιστεί αποτελεσματικά με κοινοτικά κονδύλια της νέας ΚΑΠ η ελληνική παραγωγή από τις δραματικές πλέον συνέπειες της κλιματική κρίσης, και να μπει τέλος στις τεράστιες απώλειες του αγροτικού εισοδήματος.