Πρόταση Γ. Καρασμάνη για συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Αγροτικά

Επίσημη πρόταση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Λιβανό, πραγματοποιεί ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης, για συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο, τριπλασιασμό του προϋπολογισμού στο συμπύρηνο, καθώς και για για κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ, για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή, αναφέρονται τα εξής:

« Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια για την κατάθεση του Εθνικού Φακέλου για τη νέα ΚΑΠ, ο Γιώργος Καρασμάνης συγκεκριμενοποίησε τις προτάσεις του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί η πρόταση

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κο ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΣΠΗΛΙΟ) ΛΙΒΑΝΟ

ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ. 1444

ΠΕΛΛΑ 14/12/2021

Αγαπητέ Υπουργέ

Ενόψει της κατάθεσης την 1η Ιανουαρίου του Εθνικού Φακέλου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 και λόγω της προφανούς πίεσης χρόνου, θα ήθελα να επαναφέρω την πρότασή μου για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα:

·   Τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο ροδάκινο

·   Τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού στο συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό

·   Τη διασφάλιση μέσω της νέας ΚΑΠ κονδυλίων για τη θωράκιση της παραγωγής μας και του αγροτικού εισοδήματος από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Για μεν τη συνδεδεμένη στο επιτραπέζιο, είναι γεγονός ότι πλέον οι προϋποθέσεις συνηγορούν στην ένταξή της στη νέα ΚΑΠ, δεδομένου ότι σύμφωνα με του κοινοτικούς κανονισμούς συντρέχουν σήμερα και οι λόγοι για να το πράξουμε: Η καλλιέργεια βρίσκεται σε συνεχώς φθίνουσα πορεία, οι τιμές κατρακυλούν χρόνο με το χρόνο και, κατά συνέπεια, έχουμε και δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και σε απόγνωση και ωθούνται σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Είναι μια κατάσταση εξόχως δυσάρεστη και ανησυχητική, καθώς πρόκειται για ένα ¨εμβληματικό¨ προϊόν μας, ιδιαίτερα συναλλαγματοφόρο για την εθνική μας οικονομία, που κυριαρχούσε στις ευρωπαϊκές αγορές και, κυρίως, στη μεγάλη ρωσική αγορά που δυστυχώς χάθηκε με την επιβολή του εμπάργκο το 2014 και, αναμφίβολα, είναι η βασική αιτία που έκτοτε η συγκεκριμένη καλλιέργεια πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ μέχρι τότε, οι εξαγωγές πήγαιναν καλά, και δεν συνέτρεχαν σε κοινοτικό επίπεδο οι προϋποθέσεις για ένταξη στις συνδεδεμένες. Στο Υπουργείο υπάρχουν και όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν αυτή την αποκαρδιωτική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων.

Η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε – και χάθηκε τότε – με την αναθεώρηση του 2017, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της δεν το ενέταξε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο ¨μη περαιτέρω¨, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και έχει καταστεί επιτακτική η ανάγκη να στηρίξουμε πάση θυσία και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του νευραλγικού και συναλλαγματοφόρου κλάδου της αγροτικής μας παραγωγής. Τώρα που, επαναλαμβάνω, συντρέχουν όλοι οι λόγοι και οι προϋποθέσεις για να το κάνουμε.

Το συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό εμείς εντάξαμε το 2014 στις συνδεδεμένες ενισχύσεις με την προοπτική στην αναθεώρηση να τριπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό του. Δυστυχώς όμως – και εδώ – η διαχείριση από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν κακή και η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τότε δεν ήταν στο πνεύμα της δικής μας αρχικής απόφασης. Επακόλουθο αυτής της κακοδιαχείρισης είναι τα κονδύλια να μην απορροφώνται και, ακόμη, οι κομπόστες -όπου είμασταν ο ¨leader¨ της διεθνούς αγοράς – να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ανταγωνιστικές χώρες και από τους αμερικάνικους δασμούς. Με αποτέλεσμα και το εισόδημα των καλλιεργητών μας να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο και η εθνική μας οικονομία να χάνει συνάλλαγμα. Κατά συνέπεια, ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του προϊόντος αποτελεί και εδώ μονόδρομο.

Ως προς το τεράστιο θέμα της κλιματικής κρίσης, είναι αυτονόητο ότι οφείλουμε θα θωρακίσουμε συνολικά την παραγωγή μας και το αγροτικό εισόδημα από τις καταστροφικές συνέπειές της.

Είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη, μέσα από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ να διασφαλίσουμε επαρκείς πόρους για την ισχυροποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Τα ακραία καταστροφικά φαινόμενα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι τεράστιες ζημιές σχεδόν καθημερινές. Είναι φύσει αδύνατον ο ασφαλιστικός μας φορέας με τα σημερινά οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα να σηκώσει το βάρος και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά – παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να στηρίξει τον ΕΛΓΑ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Οι αντοχές του ασφαλιστικού μας συστήματος έχουν προ πολλού φτάσει σε οριακό σημείο.

Γι’ αυτό Υπουργέ μου, έχω την πεποίθηση ότι με την ευθυκρισία σου, την ευαισθησία και την απόλυτη γνώση των θεμάτων, θα προχωρήσεις κάνοντας πράξη αυτά που με τις παρούσες συγκυρίες είναι ¨εκ των ων ουκ άνευ¨ για να κρατηθεί όρθια η αγροτική μας παραγωγή και να ανακοπεί η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και η ¨αιμορραγία¨ της υπαίθρου μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης»