“Μονόγραμμα”-ΕΡΤ2: Καλεσμένος ο Τηλέμαχος Χυτήρης (ποιητής)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης που αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα είναι η ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που συνδύασε την ποίηση με την ενεργό πολιτική δράση χωρίς η μια να υπερβαίνει την άλλη.
Γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα. Ο πατέρας του Γεράσιμος Χυτήρης υπήρξε γνωστός λόγιος του νησιού με πλούσιο συγγραφικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό και λογοτεχνικό έργο.

Από την Κέρκυρα με την σπουδαία πνευματική παράδοση, στην ταραγμένη Αθήνα του 114 και της Νεολαίας Λαμπράκη, και στη συνέχεια οι σπουδές στην Ιταλία. Είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Πίζας.

Η δικτατορία τον βρήκε φοιτητή στην Ιταλία. Ανήκε τότε σε μία οργάνωση που φυγάδευε στο εξωτερικό Έλληνες κυνηγημένους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η χούντα να του αφαιρέσει το διαβατήριο, και να του κόψει το φοιτητικό συνάλλαγμα που έστελνε ο πατέρας για να σπουδάσει από την Ελλάδα.

«Στα χρόνια λοιπόν εκείνα, κάποια στιγμή μεταξύ αγώνων κατά της δικτατορίας, σπουδών, και εργασίας, στο σπίτι που καθόμουν με έναν άλλο συμφοιτητή, εκεί στις μοναξιές, άρχισα να γράφω κάποιες σκέψεις, κάτι στοχασμούς που είχα γύρω από τα θέματα, και μετά κατάλαβα ότι αυτό που γράφω είναι ποιητικό και μ’ άρεσε κι έτσι ασχολήθηκα πιο επισταμένα… Και το αποτέλεσμα είναι ότι έγραψα μια συλλογή από ποιήματα».

Ως γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Φλωρεντία, προσφέρθηκε κι έκανε μεταφράσεις απ’ τα τραγούδια που θα παρουσιάζονταν σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, με τη Μαρία Φαραντούρη και την ορχήστρα στο Παλάτσο. Εκεί συναντήθηκε και γνώρισε για πρώτη φορά από κοντά την Μαρία Φαραντούρη. «Καλύτερα να μην υπολογίσουμε τα χρόνια από το ’68 μέχρι τώρα!» λέει. Παντρεύτηκαν πολύ αργότερα, το 1985 και απέκτησαν ένα γιο, τον Στέφανο.

Έγραφε ποίηση, άλλοτε πετώντας κι άλλοτε περπατώντας. Κάποια στιγμή έστειλε κάποια ποιήματα από τη Φλωρεντία στην Αθήνα, στην Νανά Καλιανέση, στον «Κέδρο». Το ‘χε σχεδόν ξεχάσει, όταν πήρε ένα γράμμα της που έλεγε ότι οι συνεργάτες του εκδοτικού οίκου τα διάβασαν και τα ενέκριναν. Και συνεργάτες ήταν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος…

Διετέλεσε σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι (1981-1984) και στο Λονδίνο (1984-1987) και ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1987-1989). Με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον συνέδεε μια μακρόχρονη βαθιά φιλία και αλληλοεκτίμηση. Το 1989 ορίζεται εκπρόσωπός του στα ΜΜΕ. Έκτοτε, ο Τηλέμαχος Χυτήρης παραμένει στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του (1996). Ήταν αυτός που βρέθηκε εκεί την τελευταία νύχτα και του έκλεισε τα μάτια…

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Θανάσης Μπίσυλλας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης