Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».
Ο ίδιος είπε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει δημοτικό εργαστήριο, όπου θα μπορούσε να εξετάζει 96 άτομα συγχρόνως αλλά… τον «μπλόκαρε» ο ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δανιηλίδης είχε αποκαλύψει ότι είχε συνάψει συμφωνίες στον δήμο του για το κόστος του PCR με 27 ευρώ και είχε χαρακτηρίσει υπέρογκο το πλαφόν των 47 ευρώ που έχει βάλει η κυβέρνηση.
Μετά την εφαρμογή των συμφωνιών αποκάλυψε, επίσης, ότι δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από ιατρικούς κύκλους, ενώ μετά την δημόσια τοποθέτηση του για το θέμα ανέφερε ότι τον κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης για να του εξηγήσει γιατί το πλαφόν είναι στα 47 ευρώ και να του πει ότι οι δηλώσεις του είχαν ενοχλήσει τον Ιατρικό Σύλλογο.
Στις νέες αποκαλύψεις που έκανε αναφέρει ότι «Τους έστειλα όλους αδιάβαστους, γιατί έψαξα το θέμα και καθαρά με βάση τον νόμο έκανα διαγωνισμούς, ξεκινώντας από το 2020, όταν θέλαμε μοριακά τεστ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ κ.λπ. Τότε έμαθα ότι το μοριακό κοστίζει 140-150 ευρώ, αλλά εάν το παίρναμε σαν δήμος, χωρίς απόδειξη (!), μπορούσαμε με 120 ευρώ “μαύρα”. Πώς θα γίνει αυτό, ρε παιδιά; Φυλακή δεν πάω για κανέναν. Έψαξα την παγκόσμια αγορά και ήταν τρομερά “καπελωμένο”, έκανα διαγωνισμό στον δήμο, στα μέσα του 2020, και το πήραμε με 40 ευρώ, για 1.500 τεμάχια.
»Στο τέλος του 2020 κάνω νέο διαγωνισμό, με διαφανείς διαδικασίες, το παίρνουμε στα 33 ευρώ, για 1.500 τεμάχια. Η τρίτη δημοπρασία έγινε τον Αύγουστο του 2021 και το κλείνουμε στα 29 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή κάνει δημοπρασία το νομικό πρόσωπο του δήμου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΚΑΠΗ, των βρεφονηπιακών σταθμών, αρχές Σεπτεμβρίου 2021, και το βρίσκει το μοριακό τεστ στα 27 ευρώ, με επίσημο διαγωνισμό, παρακαλώ. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να το πληρώσουμε με 47; Νέο διαγωνισμό θα κάνω τον Απρίλιο του 2022 και πιστεύω ότι θα το βρούμε κάτω από 25 ευρώ».
Όσον αφορά τα PCR με χονδρεμπορική τιμή 7 ευρώ που βρήκε τόνισε ότι «Όλη αυτή η οικονομική διαφορά με οδήγησε στη σκέψη να φτιάξω στον δήμο ένα ανάλογο δημοτικό εργαστήριο για PCR και το έψαξα πολύ καλά. Ξέρετε πόσο βρήκα την τιμή του PCR από τους χονδρέμπορους; Κάθεστε; Μόλις 7 ευρώ… Προς επτά ευρώ, εάν παίρναμε 1.500 τεμάχια, και 10 ευρώ για 1.000 τεμάχια, και φυσικά τρελάθηκα. Δεν είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια».
Όταν ρωτήθηκε για τις επόμενες κινήσεις του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έψαξα την περίπτωση αγοράς εξοπλισμού για τη δημιουργία του εργαστηρίου, και βρήκα μεταχειρισμένα μηχανήματα από την Ευρώπη, τριετίας και πενταετίας, από 7.500 έως 10.000 ευρώ! Το έψαξα το θέμα και για καινούργια μηχανήματα η ανώτερη τιμή που βρήκα ήταν 35.000-40.000 ευρώ, για σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και για εξέταση έως 96 άτομα συγχρόνως! Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να εξετάζουμε συγχρόνως 96 άτομα, και μάλιστα με πολύ χαμηλές τιμές, αφού ο δήμος δεν θέλει να βγάλει λεφτά από τους δημότες του. Με μπλόκαρε όμως ο ΕΟΔΥ, δεν με αφήνει να το κάνω».
Τέλος, ρωτήθηκε για τον λόγο που τον μπλόκαρε ο ΕΟΔΥ για την δημιουργία δημοτικού εργαστηρίου, όπου και ανέφερε ότι «μας είπαν ότι δεν κάνουν συμβάσεις με τους δήμους, δεν υπάρχει νόμος που να το επιτρέπει και να το καλύπτει, για να μας αποθαρρύνουν. Ενώ εγώ τα είχα κανονίσει όλα με τους συνεργάτες μου, να φτιάξουμε το εργαστήριο και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να βρίσκουν το PCR σε πολύ φθηνή τιμή. Σας είπα, αγορά 7 ευρώ!».
aftodioikisi.gr