✍️ Πριν από ένα περίπου μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τη Χώρα μας, με την πρόφαση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο Χωρών. Φαινομενικός σκοπός του ήταν να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, έτσι ώστε από εδώ και πέρα να υπάρξει μια καλή γειτνίαση. Είναι τα πράγματα έτσι ή ο σκοπός της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα ήταν άλλος;
Για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει θα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν, με σκοπό να αναλύσουμε ή να προσεγγίσουμε τα πράγματα με σωστή οπτική γωνία. Όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, η Τουρκία μετά το υποτιθέμενο πραξικόπημα της 16ης Ιούλιου του 2016, εισήλθε σε μια τροχιά απαγκίστρωσής της από τη Δύση, τόσο γεωπολιτικά, όσο και γεωστρατηγικά. Ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Πεκίνο. Το άνοιγμα της γείτονος, προς την ανατολή, αρχικά έγινε με την διερεύνηση δανειοδότησής της από την Τράπεζα των BRICS, στη συνέχεια είχαμε την αγορά του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού οπλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και τέλος το ενδιαφέρον της να εισέλθει ως ενεργό μέλος και σύμμαχος στο νεοσυσταθέν Σύμφωνο της Σαγκάης, το οποίο είναι η αναβίωση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως έχω γράψει και αναλύσει κατά το παρελθόν. Παράλληλα η Τουρκία, με τις πολιτικές που ακολούθησε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συνεχώς ερχόταν σε ρήξη με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, λόγω του ότι παρείχε σημαντική βοήθεια στη νέα της σύμμαχο
Ρωσία, με κορυφαία στιγμή τον εμφύλιο πόλεμου που ξέσπασε, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν από δύο χρόνια περίπου. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Αμερική να αντιδράσει και να επιβάλει ένα embargo, πώληση όπλων και ανταλλακτικών στην Τουρκική πολεμική μηχανή.
✍️ Η σημερινή κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Πάμε όμως στο σήμερα. Η επιβολή του Αμερικανικού embargo στην Τουρκία, αρχικά αντιμετωπίστηκε με υπεροψία από την Τουρκική πλευρά, με δηλώσεις του τύπου, εμείς είμαστε αυτάρκης, έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία, έως ένα βαθμό είναι σωστά όλα αυτά, εμείς θα παράξουμε το δικό μας μαχητικό 5ης γενιάς, βλέπε αεροσκάφος ΚΑΑΝ, θα αγοράσομε όπλα από Ρωσία – Κίνα και πολλά άλλα, πιστεύοντας ότι Μόσχα και Πεκίνο, θα της παραχωρούσαν όλα όσα ζητούσε.
Με την πάροδο του χρόνου και λόγω του ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί με τον αμερικανικό στρατιωτικό τρόπο σκέψης και με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, σε αντίθεση με την δική μας ΠΑ, η οποία εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες έχει εισάγει και Γαλλικά οπλικά συστήματα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεμείνει από μαχητικά, μιας και δεν υπήρχαν τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρησης των F-16, που διαθέτει και έτσι είναι αναγκασμένη να έχει καθηλωμένα τα μισά από αυτά, με σκοπό να τα «κανιβαλίζει», δηλαδή να αντλεί απάρτια από αυτά για να μπορεί να συντηρεί τα εναπομείναντα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πετούν. Στο μόνο κομμάτι που η Τουρκία προχωράει κανονικά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα είναι αυτό του Πολεμικού της Ναυτικού και θα δούμε παρακάτω το πως.
✍️ Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και πως αυτή συνδέεται με την αναγέννηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο κ. Ερντογάν βλέποντας όλα τα προαναφερθέντα, συν το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε στην αγορά νέων μαχητικών 4++ γενιάς, βλέπε Rafale, αλλά και την επικείμενη είσοδό μας στο πρόγραμμα των F-35 και τη ναυπήγηση τριών νέων φραγμάτων τύπου Belhara, ΔΕΝ είναι αρκετές μόνο αυτές οι τρείς και τους λόγους θα τους αναλύσουμε λίγο πιο κάτω, κατάλαβε ότι οι ισορροπίες στο Αιγαίο ανατρέπονται σε υπερβολικό βαθμό υπέρ της Χώρας μας και κάπου εδώ έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο κατευνασμού της Ελλάδας, με σκοπό να κερδίσει χρόνο, δείχνοντας προς την Αμερική, αλλά και την Ε.Ε., ότι είναι «καλό παιδί» και έτσι αξίζει να της παραχωρηθούν, με τη μορφή αγοράς τα 40 F-16 block70 και άλλα 80 με μορφή αναβάθμισης.
Σταδιακά και από το περίφημο Μητσοτάκης Γιοκ, πέρασε στην πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης των ηγετών των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, στη Νέα Υόρκη το 2021, στη συνέχεια είχαμε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, από τον Τούρκο πρόεδρο, το 2022 και φτάσαμε στην ανταπόδοση της επίσκεψης αυτής στην Αθήνα πριν από ένα μήνα περίπου, όπου και υπεγράφη ο «οδικός χάρτης» προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών για την πλήρη εξομάλυνσή των σχέσεων.
Εκτός όμως από την προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ ο κ. Ερντογάν έχει και ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να επιπλεύσει, αυτό της Ε.Ε, για τους εξής λόγους.
1. Την αποφυγή οικονομικών κυρώσεων που υπάρχουν εν υπνώσει σε περίπτωση προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας.
2. Τη διεκδίκηση κονδυλίων για το μεταναστευτικό.
3. Την άρση του embargo, από την πλευρά της Ε.Ε., αυτή τη φορά, σε κρίσιμα υλικά, χρήσιμα για την αμυντική της βιομηχανία, που έχουν επιβάλλει διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.
4. Επιπλέον διαπραγματεύεται την αγορά κάποιον οπλικών συστημάτων, όπως τα Eurofighter Typhoon.
✍️ Προσέγγισή Ελλάδας – Τουρκίας ή μπλόφα των Τούρκων, με σκοπό την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Γειτονικής Χώρας;
Όταν υπεγράφη ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» της προσέγγισης, γνωστός και ως η «Διακήρυξη των Αθηνών», ο Τούρκος πρόεδρο επέστρεψε στη Χώρα του και αφού άφησε να περάσουν μερικές εβδομάδες, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑΤ) και έδωσε εντολή για τη ναυπήγηση δεύτερου αεροπλανοφόρου, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που διαθέτει σήμερα η Τουρκία, το TCG Anadolu, το οποίο θα μπορεί να «φιλοξενήσει» πάνω του, το υποκατασκευή ελαφρύ μαχητικό Hurjet, μια και το Anadolu, θα φέρει μόνο μη επανδρωμένα πτητικά συστήματα. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για την Χώρα μας; Η απάντηση είναι σαφώς και όχι και αυτό γιατί λόγω του νησιωτικού συμπλέγματος της Χώρας μας, τα σκάφη αυτού το μεγέθους, όπως το Anadolu, αλλά και το νέου, υπό ναυπήγηση αεροπλανοφόρου, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε εχθρικά πυρά. Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί τη Χώρα μας και ειδικά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, είναι η προσπάθεια των γειτόνων μας, να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο!!!
✍️ Προσπάθεια ανατροπής των ναυτικών ισορροπιών στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας
Το Σ. Ε. Α. Τ., λοιπόν, εκτός τη απόφασης που έλαβε για την ναυπήγηση νέου αεροπλανοφόρου, έλαβε και τις εξής αποφάσεις:
1. Την επέκταση του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών κλάσης Κωνσταντινούπολη, ή κλάσης Ιστανμπούλ, όπως τις αποκαλούν, η χρήση ονόματος δεν έχει σημασία γιατί και οι δύο είναι ελληνικές λέξεις, από τέσσερεις (4), σε οκτώ (8). Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε το εξής, η πρώτη έχει παραδοθεί ήδη και οι άλλες τρεις ναυπηγούνται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε τρία διαφορετικά τουρκικά ναυπηγία, με ορίζοντα παράδοσης τους 36 μήνες. Κάτι τέτοιο, δηλαδή την κατασκευή ταυτόχρονα τριών μεγάλων μονάδων επιφανείας, το έχει καταφέρει μόνο η Κίνα!!! Και για να γίνει ακόμα πιο σαφές η Γαλλία στο ίδιο διάστημα κατασκευάζει 2 Belhara, αλλά ακόμα και οι ΗΠΑ στο νέο πρόγραμμα φρεγατών της το Constellation class, υπολογίζει να κατασκευάζει 2 σε 36 μήνες. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά.
2. Ταυτόχρονα η Τουρκία τρέχει ήδη το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων (4) φρεγατών ΜΕΚΟ και πήρε την απόφαση να επεκτείνει το ίδιο πρόγραμμα και για τις άλλες τέσσερεις που διαθέτει, άρα θα πάμε στις οκτώ (8) μεγάλες μονάδες επιφανείας, που θα έχουν εκσυγχρονιστεί. Επομένως μιλάμε για 16 συνολικά φρεγάτες!!!
3. Αποφάσισε επίσης την κατασκευή 10 κορβετών, που τις ονομάζουν περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για κορβέτες βαριά οπλισμένες.
4. Πρόγραμμα ναυπήγησης νέων αποβατικών και πυραυλακάτων, συν την κατασκευή υποβρυχίων κλάσης 214, ίδια με τα ελληνικά, πρόγραμμα που τρέχει ήδη και όλα αυτά μέχρι το 2023!!!
✍️ Βλέποντας κανείς, «ξερά» τους αριθμούς, αντιλαμβάνεται δυο πράγματα:
1. Ότι η Τουρκία προσπαθεί να «χτίσει» ένα πολεμικό ναυτικό ίδιο με αυτό που διαθέτει η Μεγάλη Βρετανία, σε επίπεδο αριθμών.
2. Που θέλει να πάει το πράγμα ο Ερντογάν και τι θέλει να επιτύχει με τις γέφυρες που ρίχνει προς την Ελλάδα.
✍️ Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μπορέσει να αποτρέψει την επικείμενη ανατροπή συσχετισμών στο Αιγαίο
Η Χώρα μας από την άλλη σε όλο αυτό το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας, απαντά με τις τρεις Belhara, με κάτι τορπίλες για τα υποβρύχιά μας και για το εάν και πότε θα εκσυγχρονίσουμε τις δικές μας 4 ΜΕΚΟ!!! Εδώ και για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας, για προμήθεια σε ικανό αριθμό, UAV που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό και περιφερόμενων πυρομαχικών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ότι η Χώρα μας έλαβε το μήνυμα το πως είναι ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η χρήση αυτών των μέσων ήταν εκτεταμένη και επιτυχημένη. Το ερώτημα είναι φτάνουν μόνο αυτά; Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ, μπροστά σε αυτό που ετοιμάζει η γειτονική μας Χώρα.
Η ορθή αντιμετώπιση το όλου θέματος από την πλευρά μας και με δεδομένη την επιτυχία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη σύνοδο Ευρωπαίων Ηγετών, να εξαερίσει τις αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των ελλειμάτων των Κρατών Μελών της Ε.Ε., είναι κάτι που λύνει τα χέρια της Ελλάδας στο θέμα των εξοπλισμών.
✍️ Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα:
1. Με τον εκσυγχρονισμό του Στρατού Ξηράς, με σύγχρονα ΤΟΜΑ, αντιαρματικά, τροχαίο υλικό και την αναβάθμιση σε ηλεκτρονικά και πυρομαχικά των συστοιχιών των MLRS.
2. Tην προμήθεια από το Ισραήλ των πυραύλων Spike Nlos και του αντιβαλλιστικού συστήματος Iron Dome. Το που θα τοποθετηθούν, είναι δουλειά των επιτελείων, τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά του πού.
3. Άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας για τη ναυπήγηση και της τέταρτης Belhara.
4. Την λήψη απόφασης, επιτέλους της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών, είτε αυτές είναι οι Doha Class, της Ιταλικής Fincantieri, είτε της Γαλλικής Gowind.
Κατά την ταπεινή μου άποψη η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τη Γαλλική πρόταση και αυτό για τρεις λόγους: Α. Δεν θα χρειαστεί μεγάλος χρόνος εκπαίδευσης, λόγω του ότι Belhara και Gowind φέρουν τα ίδια συστήματα και άρα είναι συμβατές σε τεχνολογία και προσωπικό. Β. Το Ελληνικό ΠΝ, με αυτόν το τρόπο αποφεύγει την πολυτυπία και άρα το μεγαλύτερο κόστος συντήρησης και εξοπλισμού. Και Γ. Οι Γαλλικές κορβέτες, αν και είναι το ίδιο βαριά εξοπλισμένες, έχουν ικανότερο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα αναχαίτησης εχθρικών UAV σε αέρα και θάλασσα, συν το γεγονός ότι θα είναι οικονομικά συμφέρουσες στη συντήρηση και στον επαναεξοπλισμό τους, μια και όπως είπαμε, μοιράζονται ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα με της μεγαλύτερες αδερφέ τους της Belhara. Πράγμα που σημαίνει ότι για την αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών η Χώρα μας θα επιτυγχάνει καλύτερες τιμές.
Έτσι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει 12 μεγάλες μονάδες επιφανείας και σε συνάρτηση με τα παραπάνω που αναφέραμε, θα είναι σε θέση να αποτρέψει τις όποιες σκέψεις για αναθεωρητισμό της Τουρκίας, διαφορετικά ο κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα και όχι μόνο, της Χώρας μας είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Κλείνοντας το άρθρο μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι στόχος του ΔΕΝ είναι να εκφοβήσει όσους το διαβάζουν, αλλά να δείξει το τι έρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και το τί πρέπει να γίνει για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, γιατί εκτός από την ποιότητα των όπλων, όπως οι Belhara, θέλουμε και ποσότητα, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ!!! Ο χρόνος για να γίνουν όλα αυτά που πρέπει, για να ανασχεθούν τα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας, μπορεί να είναι λίγος, αλλά ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, το θέμα είναι να το αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με τα επιτελεία να πάρει γρήγορα αποφάσεις και να τρέξει τα προγράμματα που έχει στα χέρια της.
Αθανάσιος Ι. Δημητριάδης,
μέλους του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.