Η προηγούμενη μάχη Εκκλησίας – κράτους για τις ταυτότητες, το δημοψήφισμα και η στάση των καναλιών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-LIFESTYLE

Έμπειροι άνθρωποι των Ελληνικών μίντια μου εξηγούσαν λίγο μετά τη σύσκεψη για το σημερινό «Επί Τόπου» πως έχουν να θυμηθούν τόσο έντονη διαμάχη Εκκλησίας – Κράτους από την εποχή των ταυτοτήτων.

Τότε η Εκκλησία ζητούσε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες τώρα 24 χρόνια μετά ζητά για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Τότε ήταν αρχιεπίσκοπος ο Μακαριστός Χριστούδουλος τώρα ο Ιερώνυμος. Τότε πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης τώρα πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές του 2000, τις οποίες κέρδισε με διαφορά μιας  μονάδας το ΠΑΣΟΚ, στις 8 Μαΐου του 2000, ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος δήλωε πως η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ήταν αντίθετη με το νόμο περί  προσωπικών δεδομένων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που όλο εκείνο το διάστημα ήταν στις δημοσκοπήσεις το δημοφιλέστερο δημόσιο πρόσωπο της χώρας αποφάσισε να πάρει δραστικές αποφάσεις και να κηρύξει τον λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» με εκστρατεία κατάργησης αυτού του νόμου. Έτσι ξεκίνησαν οι περιβόητες λαοσυνάξεις. «Την Εκκλησία όποιο χέρι τόλμησε να την αγγίξει ξεράθηκε» είχε πει επί λέξει.  

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε υπό την προεδρία του και αποφάσισε τη διοργάνωση δύο λαοσυνάξεων: Μία στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου και μία στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου. Η Εκκλησία αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών αιτούμενη τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το εν λόγω θέμα.

Μετά από έναν περίπου χρόνο, στις 29 Αυγούστου 2001 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρέδωσε τις περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές, κατά τα στοιχεία της Εκκλησίας, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το αίτημα για δημοψήφισμα δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση όπως βέβαια δεν πρόκειται να γίνει και τώρα. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε και αυτός στις 24 Σεπτεμβρίου 2000, όμως όταν λίγα χρόνια αργότερα κέρδισε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός δεν άνοιξε ποτέ ξανά το θέμα.

Τα κανάλια και οι εφημερίδες της εποχής ήταν μοιρασμένες για το θέμα: Το τότε Mega των εκδοτών είχε κρατήσει στάση υπέρ της κυβέρνησης ενώ και οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες («Νέα», Βήμα», «Εθνος», «Ελευθεροτυπία») υποστήριζαν την κυβέρνηση. Αντίθετα οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Απογευματινή» ήταν ανοιχτά υπέρ του Χριστόδουλου. Όπως και ο Γιώργος Τράγκας προσωπικά. Ο ΑΝΤ1 είχε και αυτός κρατήσει ουδέτερη στάση ενώ το θέμα των ταυτοτήτων έπαιζε πολύ ψηλά στα δελτία και τις εκπομπές του Alter.

Πηγή

Ετικέτα: