Το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών όλων των δήμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους που έχουν αυξηθεί δραματικά, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η καταδίκη της πρόσφατης εμπρηστικής επίθεσης που εκδηλώθηκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δημάρχου Παύλου Μελά, και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την άτυπη συνάντηση των δημάρχων που συγκάλεσε προ ημερών η ΚΕΔΕ για τα μείζονα ζητήματα της αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών όλων των δήμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, ιδιαίτερα για τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών επιβάλλεται πολύωρη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να αυξάνονται κατακόρυφα και για μακρύ χρονικό διάστημα.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ τονίστηκε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική σήμερα με τη συνεχιζόμενη ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουν οι σχολικές επιτροπές.
«Βρίσκουμε εναγώνια τρόπους να ενισχύουμε τα σχολεία των περιοχών μας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αλλά πλέον η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να ξαναδούμε τις κατανομές των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση
Το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), εξέφρασε ομόφωνα και απερίφραστα την καταδίκη του για την εμπρηστική επίθεση που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, δηλώνοντας την απόλυτη στήριξή της στο Δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου.
«Πρόκειται για φαινόμενα επικίνδυνα και η έκφραση της καταδίκης μας είναι στον ανώτατο βαθμό. Η βία, με όποια μορφή και εάν εμφανίζεται, βρίσκει απέναντι σύσσωμη την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Καταδικάζουμε αυτή την εμπρηστική επίθεση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τον πιο απερίφραστο τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.
Η αυτοδιοίκηση δεν πήρε απαντήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των δημάρχων που συγκάλεσε η ΚΕΔΕ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τα αποτελέσματά της.
Δήλωσαν ότι οι όποιες αναφορές αφορούσαν στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων, οι οποίες όμως, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν αυξηθεί δραματικά, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ενημέρωσαν το σώμα για τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τη λειτουργία και των δήμων, αλλά και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), την αναγκαία αύξηση των ΚΑΠ από το κράτος προς τους ΟΤΑ, το τέλος ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2022, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών προς τους δήμους και την επιτάχυνση της ένταξης των έργων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης».
«Δεν λάβαμε ολοκληρωμένες απαντήσεις από την πολιτεία, η οποία πρέπει να γνωρίζει ότι τα θέματα που απασχολούν τους δήμους είναι τόσο πιεστικά που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και αυτή καθ΄ αυτή τη λειτουργία των δήμων. Πρέπει να γίνει κατανοητή η αγωνία των δημάρχων που έχουν ΔΕΥΑ και κινδυνεύουν να κλείσουν και όχι απλώς να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους, λόγω της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους από τις απρόσμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας» τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε ομοίως ομόφωνα τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για διασφάλιση της εργασιακής τους σχέσης.
Αναγνωρίζει ότι οι περισσότεροι παρέχουν υπηρεσίες στους δήμους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για πάνω από 10-15 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δομές απολύτως αναγκαίες για χιλιάδες πολίτες.