Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης – «Χαράτσι» για τις εγχειρήσεις!

Υγεία

Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θάνου Πλεύρη μετά την επέλαση της ακρίβειας.

Με το νέο νομοσχέδιο (και αφού οι πολίτες προσπαθούν να συνέλθουν ακόμα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κορωνοϊό)  που δόθηκε για διαβούλευση καθιερώνονται απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και πολίτες να πληρώνουν την αμοιβή του γιατρού και το 30% του κόστους.

Επίσης θα διοχετεύεται «πελατεία» από τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Την ώρα που ο Θ. Πλεύρης αποκαλύπτει πτυχές του «νέου ΕΣΥ», που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους και εφαρμογή του σχεδίου της για συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χθες, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», όπου κυριαρχεί η προώθηση της συνεργασίας δημόσιου και η ιδιωτικού τομέα.

«Η διαχρονική ιδεοληπτική στρέβλωση να μην αξιοποιείται ο ιδιωτικός τομέας προς όφελος των πολιτών παίρνει τέλος», επισημαίνεται και εξηγείται πως «οι ελλείψεις του ΕΣΥ καλύπτονται με ενίσχυση προσωπικού και από διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή προωθούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών σε βάρος του ΕΣΥ.

Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, το νομοσχέδιο λέει πως «αναβαθμίζεται ο θεσμός τους», «προσφέροντας επιλογές στους πολίτες εντός του δημόσιου συστήματος».

Ο ασθενής, βέβαια, θα επιβαρύνεται με το 30% του κόστους και επιπλέον με την αμοιβή του γιατρού, για τα οποία θα υπάρχουν τιμοκατάλογοι ανάλογα με την ιατρική πράξη, όπως συμβαίνει και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα απογευματινά χειρουργεία, θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων, προκειμένου να απελευθερώνονται, θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα! Εκεί, που, όπως έχει πει ο υπουργός, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα…

Ο «οδικός χάρτης» του «νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης της Ν.Δ. περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις που αφορούν τον τρόπο ανάπτυξης, χρηματοδότησης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, τον οικογενειακό γιατρό που θα λειτουργεί ως «κόφτης» στην πρόσβαση των αρρώστων στις υπηρεσίες Υγείας, την ενίσχυση της δράσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε Σύμπραξη με τον Δημόσιο Τομέα (ΣΔΙΤ), τους όρους δουλειάς και την «αξιολόγηση» των υγειονομικών.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που καταθέτει η κυβέρνηση και ευελπιστεί να έχει ψηφιστεί μέχρι την εκπνοή του Απριλίου.

Στην ΠΦΥ, προεξάρχοντα ρόλο συμβούλου υγείας θα έχει ο θεράπων ιατρός (παθολόγος ή γενικός γιατρός), στον οποίο θα δοθούν κίνητρα για την εγγραφή 1.000 έως 2.000 πολιτών (ανά γιατρό), τους οποίους και θα παρακολουθεί, θα ενημερώνει και θα τηρεί τον ψηφιακό φάκελο υγείας τους.

Κάθε ιατρική πράξη του πολίτη θα επιβλέπεται από τον θεράποντα ιατρό. Ετσι, η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα είναι δυνατή μόνο με παραπομπή του θεράποντος γιατρού (gatekeeping). Το ίδιο και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς. Από τον «κόφτη» στην πρόσβαση στα νοσοκομεία εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον, με βάση τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες και στο ΕΣΥ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα part-time παροχής υπηρεσιών στο τοπικό νοσοκομείο, με στόχο να καλύπτονται κενά, κυρίως στην περιφέρεια.

Στο σύστημα θα ενταχθούν και τα ιδιωτικά πολυϊατρεία, οι γιατροί των οποίων θα μπορούν να εγγράφουν πληθυσμό ως θεράποντες γιατροί.

Επίσης, οι γιατροί που τώρα υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούν παράλληλα να γίνονται θεράποντες ιατροί, με μειωμένη όμως αποζημίωση.

Ο πρώτος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι πολίτες να επιλέξουν και να εγγραφούν υποχρεωτικά στον θεράποντα γιατρό τους.

Οσον αφορά την «αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ», θα εισαχθούν ποιοτικά κριτήρια στους παρόχους που θα συμβάλλονται ανάλογα με το πόσο σύγχρονα και καινούργια είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν, αν είναι κλινικές, αν διαθέτουν ΜΕΘ, τα στατιστικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των επιπλοκών κ.ο.κ. Η συμμετοχή των ασθενών θα είναι 30%.

pronews.gr

Ετικέτα: