«Το μεγάλο asset, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη για την περαιτέρω ανάπτυξή της ως κόμβου νέων τεχνολογιών, είναι κυρίως το μοναδικό έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και η πηγή του, τα υψηλού επιπέδου και κύρους, πανεπιστημιακά ιδρύματα: Το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Και βέβαια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Άρα, υπάρχει μια ομπρέλα πέντε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα «Η Ελλάδα ως επενδυτικός κόμβος: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης: Υποδομές – Ανθρώπινοι Πόροι – Επενδύσεις», στο 7ο Delphi Economic Forum 2022.
Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερά προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης. Έχει ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή και ξεκάθαρη βούληση να μετατρέψει τη χώρα -και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα- σ’ έναν κόμβο επενδύσεων με εξωστρεφές πρόσωπο. Σταθερά ακόμη και μέσα στη διαχείριση συνεχών κρίσεων δε σταματά να λαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες με έντονο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο και κυρίως στη διευκόλυνση των επιχειρηματικών επιδιώξεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρω μονάχα μια περίπτωση σε μια εταιρεία η οποία μπορεί να μην είναι υψηλών τεχνολογιών αλλά αξιοποίησε, το πλεονέκτημα που έδωσε αυτή η κυβέρνηση με θεσμικές αλλαγές: Αναφέρομαι στα studios παραγωγής, στην έναρξη μιας κινηματογραφικής βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, στην εταιρεία Boyana Film Studios που αξιοποίησε το πολύ θετικό και ενθαρρυντικό θεσμικό πλαίσιο που έβαλε αυτή η κυβέρνηση για να μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις σ’ έναν νέο, πολλά υποσχόμενο τομέα όπως είναι αυτός των κινηματογραφικών παραγωγών.
Υπάρχει μια σταθερή βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Έμπρακτα αποδεικνύεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει η Θεσσαλονίκη σημαντικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο και στο booming, που θα δημιουργηθεί αμέσως μετά από το πέρασμα αυτών των κρίσεων. Και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για το ρόλο της Θεσσαλονίκης. Ήδη άλλωστε μετατρέπεται σ’ έναν επενδυτικό κόμβο για τις νέες τεχνολογίες.
Οι κινήσεις κορυφαίων εταιρειών στον τομέα αυτό Microsoft, Cisco, Deloitte, Pfizer, δείχνουν έμπρακτα ότι επενδύουν στη χώρα μας και παράγουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στις υποδομές και τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και θα την καταστήσουν επενδυτικό κόμβο στις νέες τεχνολογίες ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε: «Στόχος μας είναι το πάντρεμα της πλούσιας ιστορίας της πόλης με το ελπιδοφόρο μέλλον της. Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι θετική.
Υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση και στρατηγική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά και όλοι οι φορείς της πόλης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο ίδιο πνεύμα στην ίδια πλευρά του λόφου.
Αυτό το νέο αφήγημα της πόλης μπορώ να το υπερασπιστώ και να το υπηρετήσω με συγκεκριμένα έργα υποδομής τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη: Μετρό, FlyOver, Διπλασιασμός λεωφορείων, Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, Πάρκο Παύλου Μελά, Ενοποίηση παραλιακού Μετώπου, Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού, Γέφυρα Αλιάκμονα, Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Ογκολογικό Νοσοκομείο, Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC, Μουσείο Ολοκαυτώματος, αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, λύση στο πρόβλημα των Μετεώρων, νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικές συνδέσεις με Προμαχώνα, Ειδομένη, Αλεξανδρούπολη, βελτίωση του δρόμου για Πολύγυρο, προαστιακός σιδηρόδρομος προς τα δυτικά, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα. Συγκεκριμένα έργα, απολύτως εντός χρονοδιαγραμμάτων, που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι γυρίζουμε σελίδα για τη Θεσσαλονίκη».
Για τη συνεχή ενίσχυση των ελληνικών Πανεπιστημίων με τη διάθεση πόρων στην έρευνα και την τεχνολογία και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε να αποφευχθεί το brain drain:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απόλυτη γνώση ότι η εποχή που ανατέλλει είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που αφήνουμε πίσω. Γι’ αυτό έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που συνεχίζεται με ακόμη μια νομοθετική πρωτοβουλία της αρμόδιας υπουργού, της κ. Κεραμέως για την ποιότητα των σπουδών. Διευκολύνει τη συνεργασία των ιδρυμάτων μεταξύ τους, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού και δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην έρευνα και τη τεχνολογία, κυρίως με την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών του εξωτερικού».
Ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων έδωσε ο Στ. Καλαφάτης στην ποιότητα ζωής που προσφέρει η πόλη, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα:
«Η Θεσσαλονίκη είναι ένας κατάλληλος τόπος για επενδύσεις, και για την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει. Όταν θα επιλέξει μια πολυεθνική να κάνει μία επένδυση στην περιοχή των Βαλκανίων, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πάντα λέω στους εν δυνάμει επενδυτές, “βάλτε στο μυαλό σας το κομμάτι του well being”. Βάλτε δηλαδή, στο μυαλό σας ότι ο εργαζόμενος που θα είναι ώρες πάνω από έναν υπολογιστή, κάποια στιγμή θα θέλει να βγει έξω. Η Θεσσαλονίκη, θα του δώσει την ευκαιρία να περπατήσει στην παραλία να κάνει μια βόλτα στο Σέιχ Σου, αλλά και να ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο, να πάει στη Βεργίνα, στον Όλυμπο, στη Χαλκιδική. Άρα, και γι’ αυτόν το λόγο, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της Θεσσαλονίκης»
Σημειώνεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαιωάννου, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO A.E. & TΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε., Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Pfizer Hellas. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.