Με τη χειρότερη ύφεση μετά την ανεξαρτησία της είναι αντιμέτωπη η Σρι Λάνκα, που σήμερα κήρυξε στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος της, που ανέρχεται σε 51 δισ. δολάρια, ενώ δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα συναλλάγματος για να εισάγει βασικά προϊόντα.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο η καταβολή των δόσεων των δανείων να αποτελεί πρόκληση και να είναι αδύνατη. Η καλύτερη ενέργεια είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αποφυγή μιας σκληρής χρεοκοπίας», επεσήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Π. Νανταλάλ Ουιρασίνγκε.
Ο ίδιος -ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα- εξήγησε ότι το μέτρο της στάσης πληρωμών είναι «προσωρινό μέχρι να συμφωνήσουμε με τους δανειστές και λάβουμε τη στήριξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ».
Συνομιλίες με το ΔΝΤ
Η Σρι Λάνκα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο, με τη χώρα να υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και να είναι αντιμέτωπη με παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Λόγω των ελλείψεων αυτών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Δύσκολες οι εισαγωγές
Πέρσι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές συναλλάγματος και να μην μπορεί να λάβει τα απαραίτητα δάνεια για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων κα φαρμάκων.
Η Σρι Λάνκα ζήτησε ελάφρυνση του χρέους της από την Ινδία και την Κίνα, όμως οι δύο αυτές χώρες προτίμησαν να της χορηγήσουν περισσότερα δάνεια ώστε να αγοράσει βασικά προϊόντα.
Χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση.