Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τον γονιδιακό έλεγχο του κληρονομικού καρκίνου, κατέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου (ΜΕPs Αgainst Cancer) και μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA), Κύπριο Ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η ερώτηση έγινε κατόπιν συνάντησης εργασίας με τον Σύλλογο Γυναικών Γλυφάδας με Καρκίνο του Μαστού «Μαζί για τη ζωή», που επισκέφθηκε προσφάτως τις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση της κας Ασημακοπούλου, και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελο Φιλόπουλο.
Η κα Ασημακοπούλου, αφού τόνισε την αναγκαιότητα των εξετάσεων γενετικού ελέγχου για την καλύτερη αντιμετώπιση και πρόληψη του κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, επεσήμανε το γεγονός ότι παρατηρούνται διαφορετικές πολιτικές μεταξύ των κρατών μελών, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις είτε να μην καλύπτονται πλήρως από ορισμένα εθνικά συστήματα υγείας είτε να συνοδεύονται από αυστηρά κριτήρια.
Τέλος, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, ως προς την προώθηση της πλήρους ένταξης του γονιδιακού ελέγχου στα εθνικά συστήματα υγείας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην εν λόγω εξέταση, καθώς και την εναρμόνιση και χρηματοδότηση των πολιτικών των κρατών μελών στον τομέα αυτό.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: «Ο γονιδιακός έλεγχος του κληρονομικού καρκίνου και η πλήρης ένταξή του στα εθνικά συστήματα υγείας»
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
24 Μαΐου, 2022
Για την καλύτερη αντιμετώπιση και πρόληψη του κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών οι εξετάσεις γενετικού ελέγχου καθίστανται απαραίτητες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το 10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 25% για τις περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών.
Το πρόγραμμα «η ΕΕ για την υγεία» και πρωτοβουλίες όπως το «Cancer Diagnostic and Treatment for All» και το «Genomic for Public Health» στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στον εντοπισμό της γενετικής προδιάθεσης των ατόμων να αναπτύξουν καρκίνο. Ωστόσο, παρατηρούνται διαφορετικές πολιτικές μεταξύ των κρατών μελών, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, είτε να μην καλύπτονται πλήρως από ορισμένα εθνικά συστήματα υγείας είτε να συνοδεύονται από αυστηρά κριτήρια για τη διεξαγωγή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την προώθηση της πλήρους ένταξης του γονιδιακού ελέγχου στα εθνικά συστήματα υγείας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην εν λόγω εξέταση;
Σχεδιάζει να προωθήσει την εναρμόνιση και την χρηματοδότηση των πολιτικών των κρατών μελών στον τομέα αυτό;