Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, Δάνη Τζαμτζή με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στο επίκεντρο η πολιτιστική ανάδειξη της Πέλλας…
Στη συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής έθεσε ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της Πέλλας.
Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα του κ. Τζαμτζή ήταν η ανάδειξη του αρχαιολογικού Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την κυρία Υπουργό για την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του μουσείου Πέλλας, στην οποία προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καθώς και για την ανάγκη σήμανσης, στην Εγνατία οδό και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, που θα κατευθύνει τους επισκέπτες στο Μουσείο Πέλλας.
Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε την επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στον Λόγγο της Έδεσσας, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών που παραμένουν θαμμένοι στην ιστορική περιοχή.
Ακόμη ζήτησε την αναστήλωση σημαντικών μνημείων, της οθωμανικής περιόδου, που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη στο Νομό.
Ειδικότερα, την ανάδειξη σε επισκέψιμο χώρο πολιτισμού του Γενί τζαμί Έδεσσας, και του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη, στα Γιαννιτσά, το οποίο παραχωρήθηκε πλέον από την Εθνική Τράπεζα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι το έργο του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη θα ενταχθεί στον προγραμματισμό του ΥΠΠΟ και το μνημείο θα αποκατασταθεί. Όσον αφορά το Γενί Τζαμί στην Έδεσσα θα προχωρήσει άμεσα στην ανάδειξή του.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά μπορούν να αποτελέσουν σημεία προσέλκυσης επισκεπτών.
Ο κ. Τζαμτζής έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης και ανακαίνισης του ιστορικού μνημείου Μητρόπολης Γιαννιτσών καθώς και την ανάγκη να προστατευθούν ιστορικές εκκλησίες στην Π.Ε. Πέλλας όπως του Σταυροδρομίου, της Ξιφιανής, του Αετοχωρίου και του Αγίου Γεωργίου Λουτροχωρίου, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης από το Υπ. Πολιτισμού.
Η Υπουργός Πολιτισμού αποδέχθηκε το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την αναστήλωση του σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ, που είχε χαρακτηρισθεί το 1992 ως «Νεότερο Ιστορικό Μνημείο», δίνοντας το «πράσινο φως» για την εκπόνηση μελέτης και την αποκατάσταση του σταθμού με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Πέλλας και Υπουργείου Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη ακόμη αποδέχθηκε το αίτημα για τη δημιουργία Εκθετηρίου Κειμηλίων και φωτογραφικού υλικού του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με την σήμανση των ιστορικών σημείων της Πέλλας με ενημερωτικές πινακίδες, καταγραφές των ιστορικών γεγονότων και ανάδειξή τους με ετήσιες εκδηλώσεις και ειδικές εκδόσεις, μεταφρασμένες σε διάφορες γλώσσες.
Τέλος, αποφασίσθηκε η συνεργασία Π.Ε. Πέλλας και Υπουργείου Πολιτισμού για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των χωρών και των πόλεων απ’ όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, Υπουργών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Στόχος της Π.Ε. Πέλλας είναι η ανάδειξη της Πέλλας ως κέντρου των πόλεων παγκοσμίως, που φέρουν το όνομα «Αλέξανδρος», «Πέλλα», «Έδεσσα» καθώς και των χωρών, όπου έφθασε ο μεγάλος εκπολιτιστής, προβάλλοντας το έργο του, μέσα από συνέδρια και πολιτιστικές συναντήσεις.